Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spares säljer reservdelar till mobilen för över 700 miljoner

Talal Alshammari. Foto: Press

Verdane-backade e-handlaren Spares växer.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Spares är e-handlaren med ambitionen att förbättra hållbarheten på våra teknikprylar, genom att göra det möjligt för oss att själva reparera dem.

Bolaget har satsat på att sälja mobiltillbehör, reservdelar och olika typer av tekniska prylar via sin näthandel.

För konsumentförsäljningen går de under varumärket Teknikdelar medan de till företag använder sig av Spares.

Nu har Breakit tagit del av Spares koncernbokslut, som visar att omsättningen totalt ökade med drygt 100 miljoner kronor. Mer precist växte den från 599,7 till 705,1 miljoner kronor under 2022.

Rörelseresultatet landade på minus 18,3 miljoner kronor enligt bokslutet. Detta tyngs dock ned av av- och nedskrivningskostnader på 59,1 miljoner kronor, som enligt vd:n och grundaren Talal Alshammari är engångskostnader.

I dotterbolaget Spares Nordic blev omsättningen 606 miljoner kronor, med en rörelsevinst på 33,7 miljoner kronor.  

Framförallt konsumentbenet tycks vara det som går starkt för bolaget.

“B2B mötte vissa utmaningar då det rådde brist på tillgång på många produkter som våra B2B efterfrågade. Däremot Teknikdelar, som är vårt B2C-ben, växte med cirka 40 procent under 2022. Så trots den svaga kronan, stöket på marknaden och höga fraktpriser under förra året är vi nöjda med att leverera bra siffror i linje med tidigare år”, kommenterade Talal Alshammari siffrorna inför Breakits e-handelsrapport i våras.

Första förvärvet ifjol

I koncernens bokslut lyfter man allmän inflation som en potentiell utmaning framåt.

“Fraktpriserna från Asien var under en period väldigt höga, men har nu kommit ner till mer rimliga nivåer. Risken ligger fortfarande i inflationen samt utvecklingen av det krig som pågår i Ukraina. I tider då inflationen stiger, räntor höjs och generell oro hägrar kan konsumenternas köpbeteende komma att ändras ytterligare, men vi har stort förtroende i det utbud vi har”, skriver bolaget där.

Förra året satsade Spares bland annat på sitt första förvärv, i form av Batteriexperten. Talal Alshammari uppgav i våras att planen framåt främst är att växa organiskt, men att man inte utesluter förvärv.

“Våra planer framåt är att fortsätta trimma vår verksamhet och stärka vår position på marknaden med synenergierna mellan Batteriexperten och Teknikdelar, där vi tror 1+1 ska bli mer än 2 och bör generera en fin organisk tillväxt.” 

"Vårt primära mål är att fortsätta växa organiskt men vi stänger inte dörren för nya förvärv som kan komplettera vårt sortiment på ett naturligt sätt."

Sedan 2018 är riskkapitalbolaget Verdane storägare i bolaget.

LÄS MER: Sveriges 50 högst värderade e-handlare – och 30 hetaste uppstickare (Namnen, värderingarna, färska siffror och 80 unika analyser)

Läs mer