2014 startade modeprofilen och bloggaren Elin Kling tillsammans med sin man Karl Lindman det exklusiva klädmärket Toteme.
Sedan dess har det trendiga märket, som sedan 2019 leds av vd:n Johanna Andersson, vuxit både snabbt och med stora marginaler.
Både Klarnas storägare Sequoia och svensk-norska Verdane var med i racet om att få investera i bolaget 2021, men vinnare i den striden blev till slut Harald Mix investeringsbolag Altor. Prislappen som då rapporterades var i spannet 1,5-2 miljarder kronor.
Nu har Breakit tagit del av bolagets färska bokslut, vars räkenskapsår sträcker sig mellan maj 2022 och april 2023. Där framgår det tydligt att framgångssagan fortsätter.
Under året ökade nettoomsättningen med drygt 45 procent – från 537,3 till 782,6 miljoner kronor.
Johanna Andersson uppger dock till Breakit att omsättningen för hela koncernen är högre än så – totalt över 1,1 miljarder kronor. Toteme har nämligen också dotterbolag i USA och Kina.
”Vårt fokus är att skapa starka produkter som kvinnor vill bära idag och om tio år, både ur ett stil-, kvalitet- och varumärkesperspektiv. Det fokuset kommer vi alltid ha och vi tror att det finns många kvinnor som vill göra den typen av medvetna val”, skriver hon i en kommentar till Breakit om vad som ligger bakom framgångarna.
Redan i februari sa Elin Kling till Di att bolaget var på väg att passera en miljard för räkenskapsåret som slutade i april.
Fokus på internationalisering
Samtidigt ökar nu också Totemes rörelseresultatet markant i det svenska bolaget. Det går under räkenskapsåret från 152,8 till 239,2 miljoner, vilket innebär en ökning på drygt 56 procent.
Att slå större utomlands tycks vara ett tydligt vinstrecept enligt bolaget själva i årsredovisningen.
“Bolaget har fortsatt sin internationella expansion i befintliga och nya kanaler. Under året har bolaget påbörjat försäljning på marknadsplatsen Farfetch, samt öppnat två butiker i Seoul. Dotterbolag i USA och Kina har fortsatt sin expansion och öppnat ytterligare en butik i Shanghai och en i New York”, skriver Toteme.
Utöver detta har de också registrerat ett dotterbolag i Frankrike samt ett i Storbritannien i år.
Toteme lyfter samtidigt vissa risker framåt i bokslutet.
“Bolaget har en global närvaro, med inköp och försäljning till och från ett flertal länder, i olika valutor. Fluktuationer i dessa valutor i relation till svenska kronor har en påverkan på bolagets intäkter och kostnader“, skriver man och fortsätter:
“Försäljningen och inköpen kan även påverkas av externa geopolitiska faktorer som kan påverka till exempel priser på råvaror, ledtider i produktion och logistik, samt konsumtion i specifika marknader.”
På sista raden blir bolagets vinst “endast” 75 miljoner kronor, efter att ha lämnat drygt 140 miljoner kronor i koncernbidrag och bokslutsdispositioner under räkenskapsåret.
Stor kartläggning: Sveriges hetaste influencers – så går kändisarnas bolag (snabbväxarna, utmanarna och succéerna som uteblev)
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.