Queenstreet Content grundades 2016 av låtproducenterna Andreas Romdhane och Josef Svedlund. Under 2000-talet ska de ha arbetat med artister som Kelly Clarkson, Diana Ross, Il Divo och Westlife.
Sedan dess ska de dock ha sadlat om till att satsa på en ny nisch inom musik – så kallade “fejkartister”.
En granskning som branschsajten Music Business Worldwide publicerade i juli 2017 visade att den svenska låtskrivar-duon låg bakom en rad “fejkade” artister med miljontals spelningar på Spotify.
I korthet tycks bolaget producera musik där avsändaren är en mängd olika påhittade personer som inte finns på riktigt. Det bolaget i sin tur tjänar pengar på är alltså royaltyintäkter. Grundarna har aldrig själva kommenterat detta.
LÄS MER: Hemliga Spotify-stjärnor bakom Sveriges (typ) mest lönsamma bolag
Idén kan tyckas vara udda – men det har visat sig vara ett otroligt vinstrecept.
Under fjolåret steg omsättningen från 133,4 miljoner till 178,6 miljoner kronor.
Samtidigt ökar också vinsten också – rejält. Rörelseresultatet ökade förra året från 106,3 till 133,3 miljoner kronor. Detta innebär alltså en rörelsemarginal på hela 74,6 procent.
På grund av bokslutsdispositioner blir vinsten på sista raden lägre – den stannar där på “bara” 25 miljoner kronor 2022.
Själva är de fåordiga om fjolåret och vad som ligger bakom framgångarna i bokslutet.
“Bolaget har haft en god utveckling med ökande royaltyintäkter de senaste åren och förväntar ingen nedgång under nästa räkenskapsår. Bolaget påverkas främst av marknaden för streamad musik som inte är så konjunkturkänslig", skriver bolaget där.
Tunga namn på ägarlistan
I det tysta gick Harald Mix investmentbolag Altor in i koncernen Audiowell häromåret, vilket gick helt under radarn vid tillfället. Queenstreet är det klart största bolaget i koncernen.
Andreas Källström Säfweräng, partner på Altor, sa följande om affären i ett pressmeddelande när Altor investerade:
"Audiowell har en fantastisk meritlista, och vi slogs omedelbart av den rena talangen som finns hos Josef och Andreas och deras nätverk av kreatörer. Vi är mycket stolta över att vårt samarbete med dem och producenten Max Martin och vi ser fram emot att vara en strategisk partner i deras framtida tillväxtambitioner.”
"Nu vill vi öka takten, och det är där Altor och Max Martin kommer in. De kan hjälpa oss att skala vårt team så att vi kan fokusera på att stödja våra skapare och släppa kvalitetsmusik", sa medgrundaren Josef Svedlund då.
Nu ser det ut som att de kan börja kamma hem på sin investering. Queenstreet väljer nämligen att göra en utdelning på 34 miljoner kronor till ägarna.
LÄS MER: Queenstreet är löjligt lönsamma – nu har Harald Mix (och Max Martin!) köpt in sig