Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Garden Glory drabbas hårt: “Tappade 400.000 i månaden"

Linda Brattlöf, grundare Garden Glory. Foto: Press

Kardashian-favoriten tappade vd:n efter bara 100 dagar. Nu står det klart att omvärldsläget slagit hårt mot bolaget som visar röda siffror.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Med sina leopardmönstrade vattenslangar och snäckskalsformade vattenkannor blev Garden Glory snabbt en snackis i branschen. Bort med de fula trädgårdssakerna – nä, nu var det lyx och flärd som gällde.

Det var när familjen Kardashian la en beställning på julgransfötter som det small rejält.

Grundaren Linda Brattlöf har tidigare berättat att bolagets mål är att omsätta 100 miljoner inom två år. Det är en bra bit dit.

Bokslutet från 2022 visar nu att Garden Glory tappade intäkter, från 17,6 miljoner kronor till 14,8 miljoner. Vinsten på 0,4 miljoner kronor byttes mot en förlust på 5 miljoner.

Året började bra, men sen hände allt på en gång, berättar bolaget i årsberättelsen. Det var framför allt försäljningen till business-to-business som stannade av när Ryssland invaderade Ukraina.

“Vi tappade cirka tre-fyra miljoner på b2b, 400.000 kronor i månaden mellan mars och december.”

Garden Glory har också fått dra ner på personal, bland annat inom b2b-försäljning, men även lägga ner sin ekonomiavdelning.

“Vi behövde komma ner i kostnader.”

Lämnade abrupt

I januari avgick Linda Brattlöf som vd efter tio år och plockade istället in Sarah Krusell – ett bekant namn för Breakit-sfären då hon tidigare varit kommersiell chef för Nakd.

Men bara drygt 100 dagar senare stod det klart att Sarah Krusell skulle lämna sin post plötsligt och Linda Brattlöf tog över igen. Det är oklart vad som har hänt.

“Det blev inte som vi hade tänkt oss”, sa hon då till Breakit.

Sarah Krusell, som suttit i Garden Glorys styrelse sedan 2019, har nu gått ur även här.

Garden Glory har den senaste tiden satsat hårt i USA, bland annat med hjälp från nystartade PR-byrån Second Home. Idag står den amerikanska marknaden för 70 procent av omsättningen.

I våras kunde vi berätta om att lyxträdgårdsslangarna fått sig en plats i uppmärksammade Barbie-filmen.

Läs mer