Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Sellpy (nästan) dubblar – och förlusten halveras

Michael Arnör, Philip Gunnstam och Oskar Nielsen, grundare av företaget Sellpy. Foto: TT

Andrahandsplattformen Sellpy växer så det knakar i det färska bokslutet. Samtidigt tycks bolaget ha brutit den negativa trenden med svällande förluster.

En sinande kassa räddades också upp av ett lån på 30 miljoner kronor, visar rapporten.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Second hand-branschen har i flera år spåtts en lysande framtid. Vi kommer att shoppa cirkulärt, sägs det. Frågan är om framtiden är här nu. Sellpy, eller Sellhelp som bolaget egentligen heter, har byggt sin business på att samla in och sälja privatpersoners garderobsrester och bolags överblivna lager via den egna plattformen och på Tradera. Nu visar det sig att bolaget säljer plagg och prylar som aldrig förr. Breakit har plöjt den senaste årsredovisningen och kan avslöja att omsättningen växte från 403 miljoner kronor 2021 till 737 miljoner kronor i fjol. Det är ett lyft med över 80 procent. 

Det är inte första gången som Sellpy sett ett så kraftigt omsättningslyft. Förra bokslutet växte Sellpy med nära det dubbla. Men då ökade också förlusterna exponentiellt. 

Bolaget, som grundades 2014 av trion Michael Arnör, Philip Gunnstam och Oskar Nielsen, har lockat till sig H&M som största ägare med nära 80 procent. Den svenska klädkoncernen visade sin tilltro till begagnatplattformen genom att skjuta till 55 miljoner kronor 2021. Detta var inget som hade kommunicerats utåt. 

Det var inte första gången som Sellpy fick kapital av ägaren. H&M har sedan 2015 gått in med totalt 300 miljoner kronor. För två år sedan gjordes en hemlig emission på 30 miljoner kronor och Breakits Stefan Lundell spanade då att om ingen vändning till vinst sker under 2021 så kommer bolaget behöva ta in ännu mer pengar under 2022.

Hur ser det då ut för Sellpy i den nya årsredovisningen?

Faktum är att rörelseförlusten mer än halveras för Sellpy, från –37 miljoner kronor till –13,6 miljoner kronor. Lönsamheten ökade samtidigt som bolaget efter räkenskapsårets slut fick ett lån på 30 miljoner kronor för att stärka likviditeten i bolaget vars kassa höll på att sina.

När räkenskapsåret avslutades hade Sellpy 13 miljoner kronor i likvida medel.  

Sellpy har under det gångna året gjort en push mot utlandet. Bolaget har lanserat lokala hemsidor i Finland, Danmark och Frankrike. Utöver detta har man satsat på ett nytt lager i Stockholmsområdet. 

Den oroliga omvärlden och de ekonomiskt pressade hushållen tycks inte ha haft en negativ påverkan på Sellpy, snarare tvärtom. I årsredovisningen skriver bolaget att utvecklingen av den globala ekonomin gynnar efterfrågan på att sälja och köpa second hand. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer