Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skipperi tog in 80 miljoner – nu ökar bolaget omsättningen och vänder till vinst

Axel Nordman, vd Skipperi. Foto: Press
Axel Nordman, vd Skipperi. Foto: Press/Frej Rydhem

Båtförmedlingstjänsten Skipper ökar omsättningen och vänder till vinst – trots att det gångna året kantats av trubbel.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Skipperi, en båtförmedlingstjänst som låter såväl privatpersoner som bolag hyra ut och hyra båtar, tycks ha vind i seglen. 

Men det är inte uppenbart inledningsvis i den färska årsredovisningen. Där beskriver bolaget nämligen den ena svårigheten efter den andra. 

Båtmässorna, som brukar gå av stapeln under början av året och ofta är startskottet på försäljningen i Sverige, ställdes in på grund av covid-19. Därefter minskade orderingången kraftigt till bolagets flotta till följd av det snabbt försämrade ekonomiska läget i samhället som konsekvens av invasionen av Ukraina och kraftigt höjda bränslepriser och energipriser. Även dyrare räntor och stigande inflation har spelat in. 

Trots de många motgångarna bolaget radar upp har både omsättning och resultat förbättrats. 

Nettoomsättningen uppgick till 17 miljoner kronor med ett resultat på 458.000 kronor. Det kan jämföras året innan då bolaget omsatte 15,5 miljoner kronor med ett minusresultat på -4,2 miljoner kronor. 

Moderbolaget Harjama 10 Oy tog i början av 2023 in 7 miljoner euro, närmare 80 miljoner kronor, i en nyemission i syfte att stärka bolagets kapital, heter det vidare i redovisningen. Breakit har rapporterat om kapitalanskaffningen tidigare. Då kunde vi berätta att rundan leddes av bransch- och motorjätten Yamaha Motor, och bland de andra deltagarna finns bolaget Baltiska Handels Sverige som kontrolleras av finansmannen Peter Seligson, finländska Matu Capital och Hans Ahlströms HP Capital. 

Läs mer