Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Common Clouds plåster ska trolla bort akne – slår stort på Tiktok: “Sålde slut på två timmar”

Grundarna till Common Clouds: Helena Radelius, Cajsa Horn, Maria Ahlgren. Foto: Weronika Bela

De har funnits i 15 månader och häromveckan slog drömmen in för startupen – de sålde slut på hela lagret på två timmar efter att en video gick viral på Tiktok, med över en halv miljon visningar.

“Nu är utlandsexpansionen vår prioritet”, säger vd:n och medgrundaren Cajsa Horn i en intervju med Breakit.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Hudtech-startupen Common Clouds grundades för omkring 15 månader sedan av en trio av veteraner i skönhetsbranschen: Cajsa Horn (vd), Maria Ahlgren (marknadschef) och Helena Radelius (kreativ chef).

Bolaget har tagit fram ett genomskinligt molnformat plåster som fästs på finnar och ska hjälpa kunden med aknebesvär. 

“Det finns flera som hade gjort det med goda resultat i till exempel Sydkorea och USA tidigare. I början var det jättemycket testande för att få en produkt som vi gillade och som fungerade bra. Till slut landade vi i en liten sårvårdsfabrik i just Sydkorea”, säger Cajsa Horn.

Grundidén är att avstigmatisera akne och normalisera vad de beskriver som “riktig hud”.

“Molnen är en metafor för att även det jobbiga i livet – som finnar och hjärnspöken kopplade till självbild – är flyktiga. Med moln ville vi göra akne mindre skrämmande”.

Omsättningen landade under det första räkenskapsåret på 2,6 miljoner kronor. I år hoppas de på en ökning till 8,5 miljoner kronor. 

Ett succérecept ligger bakom ökningen – framgången på Tiktok. 

“På många sätt har vi en perfekt produkt för Tiktok. Hela plattformen handlar ju om att engagera och underhålla. Och framförallt finnplåster är väl en bra kombo av de två. Vår till stor del unga kundgrupp finns ju också som i väldigt stor utsträckning finns just på Tiktok”,  säger Maria Ahlgren.

För ett par veckor sedan exploderade intresset på ett helt nytt sätt. Ett av de allra största hudvårdskontona på plattformen, “Hudfixaren Ram”, delade helt organiskt med sig av en hyllning till deras nya produkt Cloud Water, som är bolagets första produkt i flytande form. Inlägget har idag setts av över 600.000 personer och har fler än 60.000 likes.

“Nu är det verkligen next-level. Lagret på H&M sålde slut på bara två timmar och vi fick verkligen en direkt effekt. Det finns runt 1,5 miljoner ‘Gen Z:s’ i Sverige, och nästan alla som följer Hudfixaren är svenskar, så vi räknade ut att vi nu har penetrerat en tredjedel av vår målgrupp med en video”, säger Maria Ahlgren.

Redan innan detta hade de dock satsat på en marknadsföringsstrategi med fokus på Tiktok.  

“Det enda man vet om TikTok är att trender och algoritmer ändras varje vecka, och man måste vara flexibel i sin strategi. I början hade vi – som jobbat mycket med traditionell marknadsföring – fortfarande på oss Instagram-hatten där allt ska vara snyggt, on-brand och regisserat, men TikTok handlar ju om att engagera, underhålla och vara spontan”, säger Maria Ahlgren och fortsätter: 

“Vi har till exempel skapat mycket före- och efter-material med plåstret, och videos som visar hur osynliga molnen är. Det har ju blivit lite av en grej att folk visar upp sina plåster – ‘nu sätter jag på ett och sen går jag och lägger mig, och på morgonen göra jag en ’gunk reveal’.”

Lyckats ta sig in på H&M

Nu är planen att få igång försäljningen ute i Europa också. 

“Vi fortsätter utveckla vår produktserie, men utlandsexpansionen är prioriterad. Vi har mjuklanserat i Tyskland, med ett litet lager för att få snabb leverans. Men sen är det ju svårt att komma som ett helt okänt DTC-brand och lyckas på en ny marknad, så vi måste jobba på att komma in i retail där också”, säger Cajsa Horn.

Bolaget började som varumärke som endast sålde direkt till konsumenten (DTC) men har nu breddat sig. De har hittills slutit avtal med både Kronans Apotek och H&M.

“När vi startade var DTC den heliga graalen. Vi tänkte att vi skulle äga alla kunder och kontrollera marginalerna helt. Men landskapet har ändrats ganska mycket sen dess, och har landat i en omnikanalstrategi", säger Cajsa Horn.

Hur lyckas man ta sig in på en stor retailkedja som H&M när man är en liten startup?

“Vi kontaktade dem och sa att vi såg en fin matchning mellan våra målgrupper. Som tur var hade de hört talas om oss, och förstod att det var ett varumärke som det snackades om. Sen börjar de ganska blygsamt med onlineförsäljning och en butik. När det funkade bra körde de ut det i 60 butiker, och sen nu precis till alla fysiska butiker i Sverige och Norge”, säger Cajsa Horn.

Vad är de största utmaningarna som ni har nu?

“En stor grej är likviditeten, som det blir när man köper in 40.000 nya finnplåster. Det är de kvantiterna som den koreanska leverantören kräver för att man ska sätta igång produktionen. Så det är klart, när man utökar produktportföljen så blir det ju en ganska rejäl smäll mot kassan.” 

Hittills har Common Cloud finansierat sig med en kombination av egna medel, 3 miljoner kronor i riskkapital från investeringsbolaget Renevatio och tillväxtlån från Almi. 

Kan det bli aktuellt att ta in mer kapital framöver?

“Ja, det skulle kunna bli aktuellt för att klara de här likviditetsutmaningarna och för att växla upp snabbare. Vi pratar om att göra en runda efter sommaren men det beror lite på.  Det är ganska rejält kapitalintensivt just när man gör de här stora produktbeställningarna. Så även om vi faktiskt gjorde vår första positiva månad förra månaden och räknar med att gå med minst breakeven i år så kan det bli aktuellt”, säger Cajsa Horn.

Läs mer