Sök ikon

Konkurslistan bara växer (vi har den!) – så många padelbolag har sprungit in i väggen

Foto: Istockphoto

Den svenska padelbranschen präglas fortfarande av stängningar och konkurser.

Men hur många, och vilka, bolag har gått under? Breakit har tagit fram hela listan.

Dessutom har vi pratat med ett par branschprofiler om när denna svarta fas kan vara slut.

“Jag tror det är en bit kvar", säger en av dessa.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

I slutet av september förra året insåg Breakit att konkursvågen inom den då riskkapitalstinna padelbranschen hade börjat rulla och vi rapporterade om saken. Då hade ett dussin bolag inom sporten gått omkull. Tyvärr kan ingen påstå att det har blivit ljusare efter det. 

Breakit har sedan artikeln förra hösten med viss regelbundenhet mottagit önskemål om en uppdaterad konkurslista. Hur många bolag har egentligen dukat under i spåren av överetablering, högre kostnader och svalnande spelarintresse sedan förra årsskiftet?

Sagt och gjort. I samarbete med affärsinformationsbolaget Svensk Faktakontroll har vi tagit fram en uppdaterad konkurslista avseende padelanläggningar (denna gång har vi alltså valt att inte ta med e-handelsbolag, banbyggare, racketföretag med kopplingar till padel). 

Konkurslistan befolkas i nuläget av 66 bolag (se den kronologiskt sorterade listan nedan). Noterbart är att vissa av bolagen på listan har drivit fler än en hall. Det fanns drygt 600 hallar i Sverige vid utgången av 2021, enligt Elitepadels statistik. Noterbart är också att listan här nedanför fokuserar på bolag. Vissa av de berörda hallarna drivs idag vidare i andra former och konstallationer. 

Längre lista?

10.000-kronorsfrågan är om det snart blir bättre. Kommer det inom kort finnas balans mellan utbud och efterfrågan? Det återstår väl att se, men många av de branschpersoner som Breakit har talat med tror att vi kommer att få se flera konkurser och nedläggningar under resten av året. 

Thomas Olsson, som öppnade en padelhall i Malmö redan för tio år sedan och som kan beskrivas som en av sportens pionjärer i Sverige, målade upp en ganska mörk bild när Breakit pratade med honom i slutet av april. Thomas Olsson pekade på ganska många mindre orter fortfarande har två eller fler padelanläggningar. Han såg risk för priskrig vilket i kombination med sommarens lågsäsong talar för fler stängningar. 

“Jag tror att vi kommer att se nästa nedläggningsvåg i augusti. Då kommer många att kasta in handduken är jag rädd. Och om det blir fint väder blir det rena döden”, sade padelhallsägaren till Breakit. 

Liknande resonemang förs av Pontus Gustafsson som är en av grundarna till We Are Padel, eller WAP. Hans bolag (tillsammans med racingföraren Marcus Ericsson, Brödernas-bröderna Johan och Joakim Wiklander, det före detta hockeyproffset Johan Adolfsson) såldes under 2021 till Tritons fiaskosatsning på padeln, Ledap. Pontus Gustafsson blev vd för Ledap och ordförande i WAP men har sedan förra hösten, när WAP gick in i en rekonstruktionsprocess, jobbat med kedjans nedläggningar på konsultbasis. 

“Jag tror det är en bit kvar innan vi har nått ett normalläge och en välmående industri i Sverige. Det är min privata hållning, inte Ledaps”, säger Pontus Gustafsson vars konsultuppdrag för WAP tog slut i mars. 

Han lämnar därmed bolaget han var med att grunda för cirka sex år sedan. 

“Vi hade önskat något helt annat, att utvecklingen skulle ha sett annorlunda ut för padeln totalt sett i Sverige. Sedan har det varit en jätteintressant resa, med en fantastisk tillväxt – och sedan en otrolig nedgång. Det har varit intressant att ha varit med på den resan. Nu är jag ur det och ska göra nästa grej – sedan får vi se vad det blir”, säger Pontus Gustafsson som beskriver arbetet under det senaste året som “väldigt tråkigt och negativt”, men säger samtidigt att relationen med ägaren Triton är god. 

Snart besked

WAP hade över 70 anläggningar när padeln peakade i Sverige. Det antalet har krympt till cirka 15 (varav två ligger utomhus), något som sätter spår i översikten nedan. Nästan samtliga bolag som har adress Örebro har ingått i WAP-koncernen. 

WAP befinner sig i en rekonstruktionsprocess sedan hösten 2022. Det börjar dra ihop sig och snart, senast i juni, kommer besked om rekonstruktionen kan ta ytterligare steg framåt eller om WAP tvingas lägga ned helt och hållet, enligt vad rekonstruktören Nils Åberg uppger för Breakit. 

“Vi har skickat ut en rekonstruktionsplan till fordringsägarna och det pågår fortfarande diskussioner med två stycken större fordringsägare. Vi hoppas att de förhandlingarna ska bli klara inom kort. I så fall kan vi gå in med en begäran om en så kallad planförhandling till tingsrätten, det vill säga en omröstning om rekonstruktionsplanen”, säger Nils Åberg. 

Den andra stora svenska padelkoncernen PDL United är också välrepresenterad på listan med sammantaget sex konkurser (tre med PDL i namnet, samt Alfabetet Padel, Motala Padelcenter, Padel Arena Jönköping). 

 

 

Läs mer