Sök ikon

Telefon i barndomen kopplas till psykisk ohälsa – de drabbas värst

Siffrorna kunde inte förklaras bort av trauma och trasslig barndom.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det finns en poäng med att sätta gränser för hur tidigt barnen får sin första smartphone – bortom vuxenvärldens antipati mot allt som minsann inte fanns på 90- och 80-talet. I alla fall menar ny forskning att det finns en koppling mellan hur tidigt telefonen ges till barn och psykisk ohälsa senare i livet. 

Det handlar om en ny global studie utförd av den ideella amerikanska organisationen Sapien Labs med nära 28.000 tillfrågade i åldrarna 18 till 24 år med hemvist världen över. Forskare jämförde hur de svarade på frågor om deras mentala mående med när de fick sin första egna smartphone eller surfplatta. 

Resultatet blev att de som fått smartphones tidigt uppvisade sämre psykisk hälsa, och att kvinnor som fått tekniken tidigt drabbats värre än männen. 

För de svarande männen som upplever psykiska hälsoproblem låg siffran på 42 procent för de som hade en egen teknisk gadget i händerna redan vid 6 års ålder. För de som fick sin första telefon eller platta i sena tonåren var det 36 procent som upplevde mental ohälsa. 

För kvinnorna var det hela 76 procent som mådde psykiskt dåligt av de som fick telefon i samband med skolstarten, det vill säga redan som sexåringar. Den siffra minskade till 46 procent för den grupp som fick en smartphone i sena tonåren. 

Enligt studien finns det ett samband mellan mående och hur tidigt de fått teknik som är signifikant även hos deltagare som inte har gått igenom trauma eller haft det jobbigt hemma.

"Det är oroande att kvinnor drabbas mer allvarligt än män när de får tillgång till smartphones i tidig ålder”, kommenterar David Grönte, som är svensk överläkare i psykiatri, i ett pressmeddelande från Psykiatrispecialisterna.

”Det är viktigt att vara medveten om och hantera teknikens inverkan på barns mentala hälsa då detta är bara en av många studier som visar att sociala medier kan försämra människors psykiska hälsa”, fortsätter han.

För något år sedan kom det fram att Instagram i interna studier kommit fram till att flickor och unga kvinnor mådde dåligt av att använda appen, efter att en tidigare Facebook-anställd visselblåst. Meta kritiserades då för att inte ha agerat trots att man kände till riskerna. 

Läs mer