Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

”AI:s gudfader” lämnar Google – varnar för ”mördarrobotar”

AI-pionjären Geoffrey Hinton kritiserar nu tekniken. Foto: Press/Istockphoto

Pionjären ångrar sitt livsverk.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Han kallas för AI:s gudfader. Geoffrey Hinton är pionjären som genom sin forskning om avancerad maskininlärning har berett vägen för det stora tekniksprånget som vi nu befinner oss i med AI-system som ChatGPT. 

Men han är djupt oroad över vart världen är på väg. I en artikel i New York Times i helgen meddelade pionjären att han nu lämnar Google samtidigt som han varnar för farorna med AI. 

Geoffrey Hinton, som arbetar deltid med Googles AI-utveckling, säger att han är ångerfull kring sitt livsverk. 

I New York Times-artikeln varnar Geoffrey Hinton – som i grunden är psykolog och datavetare – för ”onda aktörer” som kommer använda AI för ”hemska saker”. Mardrömsscenariot är autonoma ”mördarrobotar” som tar över sin egen kod och har större kapacitet än någon levande människa. 

”Just nu är de inte mer intelligenta än vi är, så långt vi kan avgöra, men jag tror att de snart kommer att vara det”, säger han i en efterföljande intervju med BBC

Geoffrey Hinton säger att den intelligens som nu utvecklas är av en helt annan natur än mänsklig intelligens, till exempel i hur snabbt information kan spridas. En AI kan omedelbart dela förvärvad kunskap med 10.000 entiteter. 

Den 75-årige pionjären är öppet kritisk mot tekniken som han har varit med och utvecklat men även ålder har spelat roll i hans beslut att lämna Google, säger han. Han är också noga med att poängtera att techjätten varit ”väldigt ansvarstagande” med tekniken.

Läs mer