Riskkapitalister och andra entreprenörer inom padeln har det jobbigt just nu. Den storyn är välrapporterad vid det här laget. Samtidigt börjar det bubbla av intresse kring en annan racketsport som redan gjort succé i framförallt USA och där lockar både stjärnor och vc-firmor: Pickleball.
De olika riktningarna på de här två kurvorna har entreprenören bakom Malmö Padelcenter, Thomas Olsson, noterat.
“Vi slänger nu ut fyra padelbanor och ska bygga fem pickleballbanor. Det kommer att vara med riktigt golv, hardcourt, och staket runt och med bra belysning. Det blir en riktig satsning. Vi är nyfikna och vill gärna brejka pickleball i Sverige”, säger Thomas Olsson till Breakit.
Hans bolag inhyser verksamheten i två stora lokaler i stadsdelen Kirseberg idag. Det är den ena av dessa två hallar som från och med nästa vecka byggs om för att helt fokuseras på den ganska nya racketsporten och därefter bli Malmö Pickleballcenter.
I den andra lokalen, som ligger cirka 200 meter från den ovan nämnda, kommer man även fortsättningsvis kunna hyra padelbanor.
“Vi har tidigare behövt tio padelbanor, men vi kommer att klara oss på sex banor framöver”, säger Thomas Olsson och pekar på den tuffare konkurrensen som ett större utbud och något mindre spelande har fört med sig.
Men gungor och karuseller. Han tror att verksamheten kommer ha en bättre balans med två ben istället för ett.
“För två år sedan var Korpen på mig och ville att jag skulle satsa på pickleball. Inte en chans, sa jag då. Det var ju mitt under pandemin när vi hade som mest att göra. Så Korpen-gänget är lyckliga nu. Korpen kommer att vara en av våra storkunder direkt”, berättar Thomas Olsson.
Dejavu
Det som gör skiftet lite extra intressant är att Thomas Olsson, som tidigare drivit squashhallar, var en pionjärerna på den svenska padelmarknaden. Hans anläggning öppnade redan 2013, alltså flera år innan padeln pandemipeakade. Dessförinnan, kring 2005, spelade han padel för första gången i Spanien och undrade varför ingen hade tagit detta till Sverige.
Nu har han liknande vibbar, även om han personligen inte har fastnat för den nya sporten på samma sätt som han gjorde då för nästan 20 år sedan. Pickleball, som brukar beskrivas som en blandning av mjuktennis, badminton och pingis och som spelas med rektangulära racket och med något som liknar en bandyboll, har Thomas Olsson har faktiskt bara spelat en enda gång. Ändå är han övertygad om det rätta i verksamhetsbreddningen.
“Jag tror att pickleball kommer att bli stort även här. Jag menar, titta hur sjukt stort det är i USA. Särskilt den lite äldre publiken kommer att kunna lockas till pickleball tror jag, alltså sådana som har det lite tufft med padeln. För pickleballen ligger ganska långt ifrån padeln rent konditionsmässigt”, resonerar han.
Thomas Olsson tycker att pickleball som sport har än färre barriärer än padeln och menar att i princip alla typer av motionärer ganska lätt kan få igång bra spel på banan. Det gör, hoppas han, att det blir hyfsat lätt att locka företag som vill anordna event för sina medarbetare eller kunder. Ungefär som under de tidigare åren med padeln.
“Företagen vill gärna vara först med saker, nästan oavsett om det handlar om padel eller något annat”, säger Malmö Padelcenters grundare.
Kalkylerna
Nu ska padelbanorna monteras ned, golvet ska rivas upp och ett nytt ska läggas in. Därefter ska sarger och belysning monteras upp. Kring mitten av juni ska ombyggnationen av den berörda hallen vara klar. En bit in i augusti ska det anordnas en tävling och Facebook-annonseras i ett försök att få fart på bokningarna.
“Det kommer att vara en liten startsträcka, det är vi helt medvetna om”.
Investeringen beräknas gå loss på 700.000 kronor. Timpriset kommer att ligga på 260 kronor – en ganska bra bit under det rådande priset för en padelbana.
“Men inte så mycket lägre om du tar hänsyn till antalet kvadratmeter. Jag får ju in fem banor istället för fyra i hallen”, påpekar Thomas Olsson.
Han tror att vissa andra padelanläggningar kommer att följa hans exempel om den här testballongen flyger.
“Å andra sidan har många padelhallar väldigt dålig ekonomi idag. Då är det inte så lätt att gå till banken och säga att man behöver investera för ytterligare en halv miljon. Om man redan är i brygga fäller bankerna in paraplyerna”, fortsätter Thomas Olsson.
De stora överskotten under pandemiåren gör att han vågar att ge sig in i en ny sport. Under såväl 2020 som 2021 omsatte hans bolag en bit över 11 miljoner kronor med rörelsevinster nästan i 5-miljonersklassen.
“Pandemisiffror”, säger han bortviftande och bedömer att bokslutet för 2022, som ännu inte är riktigt klart, kommer att visa en omsättning kring 7-8 miljoner med ett ganska litet överskott.
En runda till
Någon gång under förra sommaren gick det inofficiella startskottet för den första nedläggningsvågen på den svenska padelmarknaden. Breakit har skrivit om de bantningskurer som de två största aktörerna, PDL United och WAP, tvingats inleda. Den sistnämnda har nu kvar 13 inomhusanläggningar enligt vad som framgår på bolagets hemsida – ner från över 70 under de goda tiderna.
Thomas Olsson ser fortfarande att vissa mindre orter ännu har två eller fler padelanläggningar och hävdar med emfas att det inte kommer att vara ekonomiskt ohållbart i längden. Han befarar att nästa steg kommer att innebära priskrig. Och därtill kommer nu sommaren, en period med lägre beläggningsgrader av flera olika anledningar.
“Jag tror att vi kommer att se nästa nedläggningsvåg i augusti. Då kommer många att kasta in handduken är jag rädd. Och om det blir fint väder blir det rena döden”, säger padel- och pickleballpionjären från Malmö.
LÄS MER: Pickleball har erövrat Silicon Valley – nu testar vi sporten “alla” pratar om