Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Recension av Exit säsong tre – knark, krypto, prostituerade, grön energi och psykisk ohälsa

Jeppe, Adam och Henrik i säsong tre av Exit. Foto: Press

Finanstopparnas lekstuga är vidrig – och beroendeframkallande. Breakits Julia Lundin har sett nya säsongen av Exit och dividerar om vem som är den största psykopaten. Fram med popcornen!

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Exit var bara planerad att sändas under en säsong, men succén gjorde uppföljare nödvändiga. Och tur var väl det.

Idag är det Norges mest streamade tv-serie genom tiderna.

Nu släpps den tredje, och sista, säsongen på SVT och jag vågar lova tittartillströmning.

Exit följer de fyra vännerna och finanstopparna Adam, Henrik, Jesper och William (svinrika, drogberoende, uttråkade och ständigt kicksökande herrar) i en ruggigt rå och fullkomligt avskyvärd värld.

Handlingen baseras på djupintervjuer med personer i Oslos finansdistrikt – vilket såklart gör att man plågas extra mycket när man kollar. Jag vet att det är sant, för jag och min sambo mötte ett gäng Exit-dubbelgångare på en svensk skärgårdsö förra sommaren.

Jag har fått tjuvkika på de första fyra avsnitten av totalt åtta i den avslutande säsongen. Är den lika bra som ettan och tvåan?

Inledningen av säsongen är inte ens i närheten från att vara lika brutal tv som tidigare. Den åsikten kan såklart grundas i att jag numera är avtrubbad och har “vant mig” vid allt stört som huvudrollsinnehavarna hittar på.

Men ack så sevärd!

Handlingen kretsar nu kring kryptovaluta och den “gröna omställningen”. Grabbgänget ska investera i vindkraft och solceller och vi får en powerpoint-presentation om de galna pengarna man kan få av staten om man stämplar sitt projekt som “grönt”.

Svineriet kommer som en käftsmäll nästan direkt. Den här gången hyr Adam, spelad av svenska Simon J. Berger, två porrskådis-tvillingar (jag orkar inte..) och drar kokainlinor så näsan blöder. Jeppe vill skilja sig från hustrun och ger hennes gamla älskare ett erbjudande: “om du hjälper mig med det här så får du ligga med min (snart) ex-fru”. Eftersom jag har lovat SVT att inte spoila för mycket så kan jag säga så mycket som att Jeppe också har en scen som handlar om döden som är så brutal att jag tror att han drömmer.

De fyra huvudkaraktärerna är lika råa och känslokalla som vanligt. De lever efter devisen att allt kan köpas för pengar. Precis som under de två första säsongerna frågar jag mig själv vem som är den största psykopaten. Svaret blir Adam, tätt följd av Henrik. Jag tror det är de kvinnoförnedrande aktiviteterna de har för sig som gör det.

Samtidigt.

De blir ynkliga. De tampas med sina inre demoner.

En verklighet kommer ikapp mer och mer.

En närstående blir sjuk, barn behöver sin pappa, en mamma går under av alkoholproblem och bankkonton blinkar tomma.

Ett försök till att vara känslosam och kanske även ett rop på hjälp sker under en scen som utspelar sig på ett restaurangtak mellan drinkar, knark och prostituerade.

“Jag minns inte sist jag kände glädje. Det är som ett svart hål, men ju mer jag försöker fylla hålet desto större blir det”, säger Adam med tom blick.

För att sedan brytas av en privatjet-tur till partyparadiset Saint Tropez. Såklart. Vad trodde vi?

Det är Hermine, Adams exfru, som tar historien framåt. Hon vill till varje pris förstöra Adams liv efter allt han har gjort mot henne, och det blir man sugen på att se mer av. Hennes karaktär ska dock samsas med flera andra.

Killarnas ärkerival Michael Beskow, prostituerade Magdalena (spelas för övrigt av svenskarna Rolf Lassgård och Ellen Helinder) hummerfiskaren och numera snorrika Pål, Williams ex-fru Celine och polisen Hartmann som vill sätta Adam i finkan, för att nämna några.

Jag tycker att skådisarna nu är lite för många att hålla reda på och komma nära, vilket också innebär mindre speltid till de mer intressanta. Jag var rätt nöjd när det bara var fyra huvudroller (det händer ju redan så mycket i deras liv).

Sammanfattningsvis då?

Regissören Øystein Karlsen har verkligen nailat ett högaktuellt område med den gröna omställningen. Och även om jag inte tycker att Exit är lika brutal längre, så är den lika beroendeframkallande.

Vad kommer hända med grabbarna? Kommer alla gå under? 

Man vill bara ha mer.

Tills dess att resten av avsnitten släpps kollar jag om säsong ett och två och lyssnar på vemodiga soundtracket “The man I am” av Tim Scott McConnell.

Exit säsong tre, avsnitt 1-4, får:

SVT släpper ett avsnitt i veckan av Exit.

Psst! Sugen på att se ytterligare en norsk succéserie? Kolla in Bø!

Läs mer