Det började som ett inlägg på Twitter, signerat Fredrik Hjelm, grundare och vd för Voi.
“Last week, I did 6 countries, 15 cities, met a few hundred people Monday to Saturday and often get the question ‘How do you not burn out.’”
Därefter följde en tråd där han berättade om sina strategier för att orka.
Snart publicerades ett reportage i Svd, med ytterligare detaljer.
Voi har varit beroende av investerares pengar i närmare fem år, en period där Fredrik Hjelm behövt jaga kapital flera gånger om. I samband med jakten på pengar till bolaget har han vid två tillfällen de senaste tre åren drabbats av utmattningsdepressioner.
Just det, att försöka få in investeringar, beskriver han som extremt påfrestande och att det är det mest existentiella ångestinslaget i att driva den typen av bolag.
Varför ställde Fredrik Hjelm upp på att medverka i ett så personligt reportage? Jag skickar ett sms till Voi-grundaren med frågan om han vill svara på just det.
Han svarar direkt. Vi kan prata inom en timme.
Varför ville du öppna upp och berätta om det här?
“Jag tycker att det är viktigt att avstigmatisera frågor om psykisk hälsa och ohälsa”, säger Fredrik Hjelm.
“Min erfarenhet är att alla har någon typ av utmaning med stress, ångest, utmattning, utbrändhet. Alla har det. De enda som säger att de inte har stress eller ångest är nog de som borde jobba på sig själva mest. Men det kanske är en försvarsmekanism, att man vill visa sig cool och inte är utbränd.”
Det finns ett tydligt stigma, menar han.
“Min uppfattning är att det finns överallt i samhället, men extra mycket hos personer som bolagsgrundare, personer som ser sig själva som högpresterande och starka.”
Det pratas inte särskilt mycket om det, men psykisk ohälsa relaterat till jobbet är väldigt vanligt, inte minst i den här sfären, menar han.
“Det är nog särskilt extra förekommande hos bolagsgrundare och anställda på startups samt inom finans.”
Varför just inom startups?
“Jag tror att det är kopplat till miljön. Det är ett fåtal människor som försöker starta något från scratch. Man tar en finansiell risk, en risk för sitt eget rykte, och flera andra risker som man inte tar på samma sätt om man jobbar på exempelvis ett storbolag eller för staten.”
Voi-grundaren är inte ensam om att belysa ämnet. För några dagar sedan publicerade Tobias Bengtsdahl, grundare av Memmo, ett inlägg på Linkedin. Där uttryckte han vikten av återhämtning och skrev bland annat: “Burnout is real, being tired causes demotivation – and taking breaks is essential for maintaining productivity.”
När Breakit når entreprenören berättar han varför han gjorde inlägget.
“Jag ville highlighta vikten av att inte bara prata om vad vi presterar utan även hur vi tar hand om oss för att kunna prestera, och jag sticker gärna ut hakan för att vila är en lika stor del av prestationen”, säger han till Breakit.
Han menar att det pratas väldigt mycket om hur många timmar man har jobbat, att man exempelvis satt uppe till klockan tre på morgonen och bara vilar si och så lite.
“Det är normen och en del av kulturen. Det har blivit lite bättre de senaste åren, men inte tillräckligt.”
Har du själv drabbats av utmattning, utbrändhet, stress eller ångest på grund av jobbet?
“Inte utmattning eller utbrändhet, men absolut stress och ångest, det finns nog ingen entreprenör där ute som skulle påstå sig aldrig ha upplevt det”, säger Tobias Bengtsdahl.
“Stress och ångest är nog vardag för de flesta entreprenörer”, tillägger han.
Upplever du att det finns ett stigma kring psykisk ohälsa?
“Generellt tror jag absolut att det är lättare att säga att allt är bra än att medge att något känns tungt, men jag tycker framförallt att det finns en konstig kultur kring prestation. Vi associerar prestation enbart med tiden vi jobbar, men enligt mig är det lika mycket hur vi vilar, hur vi lever och hur vi ser till att vi är på topp när vi väl jobbar.”
Han fortsätter:
“Löser vi den biten så tror jag också att vi skulle kunna lösa mycket problem med psykisk ohälsa. Generellt så synliggörs det inte att människor är människor bakom det de gör, utan vi pratar mest om prestation, både i vad som skrivs med också i hur man pratar med varandra.”
Vad tror du det kan ha för effekter om man inte pratar om hur man mår?
“Självklart blir det osagda till normer och då kan normen bli att man tror alla andra jobbar stenhårt och mår prima, men egentligen går vi runt och behöver mer vila och mer omtanke om vår psykiska hälsa”, säger Tobias Bengtsdahl.
Som bolagsledare har han själv en policy för sina anställda, menar han.
“Det här är en enorm brasklapp för småbarnsföräldrar, men ingen får sova mindre än åtta timmar. Om jag kommer på personer med att de har skrivit på Slack sent på kvällen och är uppe och jobbar nästa morgon så är det inte okej. Det betyder att de inte tar hand om sig.”
“Att folk faktiskt jobbar så mycket utan att återhämta sig tillräckligt kommer nog tillbaka till att det fortfarande ses som det normala, att man ska hålla på så. Men om man tänker i ett längre tidsperspektiv så är inte det vad som fungerar”, säger Tobias Bengtsdahl.
Tillbaka till Fredrik Hjelm.
Han har berättat om sin psykolog, Shahab Sayardoust, som han träffar minst en gång i månaden.
“Psykologer är väldigt bra att ta hjälp av. De kan ofta ta bort det mystiska kring symtom på utmattning och sätta en diagnos. Efter det kan man behandla symtomen och förhoppningsvis må bättre.”
Responsen har varit långt ifrån blygsam efter att han pratade om sin hälsa i media. Enligt Voi-grundaren har hundratals personer hört av sig till honom och ännu fler har kommenterat och reagerat på sociala medier.
“Från personer inom startup- och entreprenörssektorn är det bara positiv respons. Det är många som har hört av sig och säger att de är i samma situation, att de älskar sitt jobb och inte har några planer på att sakta ner, men att de måste hitta verktyg för att kunna hantera exempelvis stress och ångest”, säger Fredrik Hjelm och fortsätter:
“Det är kanske 5 procent av alla kommentarer som är negativa eller neutrala. Det har kommit kommentarer som ‘varför tar han det inte bara lugnt’ och ‘är huvudet dumt så får kroppen lida’ den typen av bitterhet. Men en av mina favoriter än nog ‘en vd har ändå så mycket fallskärmar och bonusar att livet inte borde vara så jobbigt’, den är också rolig.”
Känner du att det var rätt beslut att prata om din hälsa i media?
“Absolut.”
Tror du att fler kommer våga prata om sånt här nu, efter att en bolagsledare som dig gör det?
“Ja, jag hoppas absolut det. Människor kanske inte kan få hjälp av samma metoder och verktyg som jag använder, men jag hoppas att folk kan hitta sina egna, det som fungerar för dem.”