Sök ikon

Facken fortsätter striden mot Spotify – slår läger utanför bolagets entré

Timo Rybak på Unionen och Henry Catalini Smith, ordförande i fackklubben på Spotify. Foto: Breakit/Freddy Billqvist/Montage.
Timo Rybak på Unionen och Henry Catalini Smith, ordförande i fackklubben på Spotify. Foto: Breakit/Freddy Billqvist/Montage.

Flera av de största fackförbunden i Sverige ställde i veckan krav på att Spotify inför kollektivavtal.

Nu fortsätter de markera mot techjätten – och tar plats utanför bolagets huvudkontor.

Samtidigt kommer glädjerop från fackklubben på Spotify efter att kraven ställts.

”Det är inte över än, men det är en väldigt viktig milstolpe. Det är svårt att se något annat än att vi kommer att lyckas nu", säger ordförande Henry Catalini Smith.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Vinden tar tag i en gul hjärtformad heliumballong utanför Spotifys huvudkontor. 

Den tillhör Unionen, ett av fackförbunden som ställt sig utanför bolagets entré. Även Sveriges Ingenjörer och Akavia tar plats på trottoaren.  

Dagen innan ställde de, några av Sveriges största fackförbund, krav på att Spotify inför kollektivavtal för sina anställda. Tillsammans kräver de att förhandlingar inleds.

Timo Rybak, utvecklare på Unionen, är en av dem som ställt sig utanför steamingjättens ingång. Han står bara ett par meter från ingången. Jackan pryds av ett ordensband med förbundets logga. Förutom den gula stora ballongen är en roll-up, även den med Unionens logga, uppställd.

Omöjligt att missa, med andra ord. 

Motivet är tydligt: visa anställda på bolaget att de har fackföreningarnas stöd. 

Timo Rybak, Unionen, utanför Spotifys huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm. Foto: Åsa Johansson

Tror du att ni påverkar Spotify genom att stå här?

“Jag hoppas att vi påverkar dem i en positiv riktning, att de ser att vi faktiskt är engagerade i deras anställda och deras villkor”, säger Timo Rybak. 

Kollektivavtal är en uppgörelse som traditionellt sett har visat sig gynna båda parterna över tid, menar han. 

“Förhoppningsvis går den signalen fram.”

Har ni fått någon respons från Spotify sedan kravet om kollektivavtal ställdes?

“Det kan inte jag svara på för jag är inte med i den processen. Min huvudsakliga uppgift är att se till att det finns engagemang, närvaro och en tillgänglighet för våra medlemmar”, säger Timo Rybak och tillägger: 

“Men de har en förpliktelse att besvara framställan inom två veckor. Så jag tror att responsen kommer väldigt snart.”

Kan Spotify välja att säga att de inte vill ha något kollektivavtal?

“Det valet är absolut deras. Sen så finns det ju också ett skydd för så kallade stridsåtgärder i svensk grundlag. Om det är så att de våra medlemmar, de anställda i Spotify, väljer att gå ut i strejk så är det deras rätt att vidta den typen av stridsåtgärd. Men det är inget som är bestämt än”, säger Timo Rybak. 

Timo Rybak menar att Unionen vill vara synliga för deras medlemmarna på Spotify. Foto: Åsa Johansson

Kan det här kravet få andra bolag i sektorn att påverkas? För det är inte så många techbolag som har kollektivavtal?  

“Det är inte det absolut vanligaste, nej. Jag skulle vilja säga att arbetet som började, huvudsakligen inom Klarna, och de mer högprofilerade techbolagen för ett par år sedan, har ändå haft en inspirerande effekt på fler techbolag. Jag hoppas att det ger resultat även hos andra framöver”, säger Timo Rybak.

För Henry Catalini Smith, ordförande i fackklubben på Spotify, var kraven från fackföreningarna glädjande nyheter. 

”Jag är väldigt glad. Det har varit sex tuffa månader med många långa timmar av hårt jobb", säger han till Breakit på telefon.

”Det är inte över än, men det är en väldigt viktig milstolpe. Det är svårt att se något annat än att vi kommer att lyckas nu."

I början av året varslade streamingjätten om uppsägningar. Dagen efter stod bolagets första fackliga klubb redo, med Henry Catalini Smith i spetsen. Nu är majoriteten av bolagets anställda i Sverige medlemmar i olika fackföreningar, menar han. 

Vad kommer hända härnäst?

”Spotify kommer sannolikt att återkomma till oss och det kommer bokas in möten för förhandling. Det kommer kanske bli en hel del möten, men efter några månader har vi förhoppningsvis ett kollektivavtal", säger Henry Catalini Smith, som ursprungligen kommer från Storbritannien, men flyttade till Sverige för jobbet hos streamingjätten.

Henry Catalini Smith. Foto: Freddy Billqvist.

Hur säker är du på att ni kommer att lyckas?

“Jag är väldigt säker. Att förhandla kollektivavtal är det som fackföreningarna är bäst på. Det kommer att vara en stor hjälp för oss under den processen.”

Hur viktigt är det för de anställda att de får ett kollektivavtal?

“Det verkar finnas mycket konsensus om hur viktigt det är. Majoriteten av de anställda på bolaget i Sverige är med i Unionen nu. Det säger nog allt, egentligen. Att vara medlem i fackföreningar kostar dessutom pengar. Så det är ett starkt statement att människor betalar för det.”

Precis som Timo Rybak tror Henry Catalini Smith att rörelsen inom Spotify och Klarna, striden för kollektivavtal, kan ge ringar på vattnet och få andra techbolag att röra sig i samma riktning. 

Men för Henry Catalini Smith handlar kampen om kollektivavtal om mer än arbetsvillkor. 

“Många av oss som jobbar inom tech i Sverige kommer från andra länder. Det är svårt att integrera när man flyttar hit. Jag tror att det här är något som hjälper oss komma närmare svenska värderingar, att bli en del av samhället”, säger han och fortsätter: 

“Det är klart att det är viktigt med fördelarna som kollektivavtal har, men för mig är det på ett emotionellt plan ett sätt för mig att känna mig ännu mer som en del av det här landet”, säger Henry Catalini Smith.

Breakit har sökt Spotify.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer