Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

KRÖNIKA

ARASH GILAN: AI-genererat innehåll kommer bli lite som snabbmat

Arash Gilan, krönikör. Foto: iStock/Montage

Just nu sprängs gränserna för vad AI kan göra, om och om igen. Det är ärligt svårt att hänga med. Ingen vet var det här kommer att sluta, men min övertygelse är att sann kreativitet alltid kommer vara förbehållen människan – och genom AI får vi alla möjlighet att utforska den.

Det skriver Arash Gilan i en krönika.

Arash Gilan

Arash Gilan

Vi lever i en tid där artificiell intelligens kan generera allt från musik till konst till poesi. Men vad innebär egentligen detta för vår kreativitet? 

För det första är det viktigt att förstå att AI-teknologi (ännu) inte kan skapa något som är helt nytt eller originellt. Tekniken kan bara återspegla det som redan finns, vår kollektiva kreativitet, och imitera vad människan har samlat in, digitaliserat och gjort tillgänglig för den. Men det är inte samma sak som att vara kreativ.

Människan står fortfarande för kreativiteten när vi promptar vad AI:n ska göra. Om AI på eget initiativ började spotta ur sig miljarder bilder och texter och presenterade kurerade alternativ för oss skulle ju den stå för kreativiteten. Men nu ligger fortfarande initiativet hos oss. Initiativtagande är en avgörande komponent i kreativitet. Man kan inte vara kreativ utan att ta initiativ.

Något som visar på AI:ns fortsatta behov av mänskligt initiativtagande är techbolagens sökande efter "Prompt engineers" som ska träna AI-chatbotar för att förbättra deras svar. Det behövs fortfarande experter på både AI och mänskligt beteende och mänskliga behov för att AI ska få en bättre förståelse för hur den ska interagera och tjäna människan på bästa sätt.

Så om vi vill skapa något som är helt unikt och personligt, måste vi fortfarande göra jobbet och gräva djupt inom oss själva. Vare sig vi skapar själva eller genom en AI.

Kreativitet kräver upplevelser och erfarenhet

Kreativitet är nämligen en mänsklig förmåga som kräver mer än bara tekniska verktyg. Det kräver en djup förståelse av oss själva och vår omgivning, samt en önskan att utforska och skapa något som är helt unikt och personligt. 

Vad menar jag egentligen med allt detta? Är inte den mänskliga kreativa processen samma sak – att man tar inspiration från andras verk och skapar något eget av det?

Jo, till viss del är det så. Men skillnaden är att processen hos en AI går blixtsnabbt. Mänsklig kreativitet och skapande behöver ta sin tid, den är utforskande och går upp och ner från lust till frustration. Den känns, är smärtsam och pendlar mellan hopp och förtvivlan. 

Kreativiteten med AI är något helt annat – du trycker på en knapp och så vips skapas något. AI-understödd kreativitet riskerar att bli som en sång med auto-tuning från en sångare utan känsla. Tonerna sitter där de ska, men man blir inte berörd och känsla är i mångt och mycket vad som definierar människan.

Behovet av äkthet

En spaning är att AI-genererat innehåll kommer bli lite som snabbmat. Den smakar likadant vart man än är i världen, du vet vad du får och det går undan. Men du vet att det finns bättre. Ju mer standardiserad AI:n blir, desto mer kommer därför en motvikt komma där folk vill ha det autentiska. 

För att vara konkret, visst kan jag AI-generera ett foto från Midjourney, men känslan av ett äkta foto är något helt annat. Så vi kommer att söka mer av det som är äkta. Redan 2017 skrev jag följande i en krönika hos Breakit: “Vi behöver känguruvård – annars dör våra själar bakom skärmarna.” Med AI kommer detta bara att tillta. 

AI-verktyg demokratiserar skapande

Så i en era av AI-hysteri vill jag därför sticka ut hakan och säga att sann kreativitet är förbehållen människan, men att AI-teknologin demokratiserat skapande genom teknik på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett. Tidigare krävdes det dels en uppövad talang, dels en viss nivå av teknisk kompetens och utrustning för att skapa musik, konst eller film. 

Men nu kan nästan vem som helst använda AI-verktyg för att skapa och uttrycka sin kreativitet. Tekniken är lätthanterlig, och AI:n hjälper dig att få en teknisk skaparhöjd på materialet som du kanske inte skulle kunna själv.

Detta har öppnat upp nya möjligheter för människor som tidigare inte hade tillgång till dessa resurser att förverkliga sina kreativa drömmar. Och när allt fler kan vara med och bidra till utvecklingen kommer ribban för vad som anses vara bra innehåll höjas, något som vi alla vinner på.

Specialistkompetens är alltså inte längre nödvändig för att kunna skapa kvalitativt innehåll. Nu är skapande für alle.  

Din kreativitet + AI = magi

Så låt oss trots allt ta tillvara på möjligheterna som tekniken ger oss. Många av oss kan ju faktiskt ta ett mycket längre steg framåt i vårt skapande när vi har tekniska hjälpmedel. Utforska dina egna kreativa talanger och förmågor med hjälp av AI-teknologi. Skapa texter, bilder och filmer som är bortom din kompetens, men inte bortom din fantasi och kreativitet.

Och detta är bara början. AI kommer att påverka hur vi arbetar inom i stort sett varje område i samhället. AI kan till exempel koda enklare projekt åt dig redan idag, och snart kommer ingen tech vara begränsad till de som kan koda. Det betyder att du och vem som helst kommer kunna bygga appar, plattformar och digitala produkter utan att behöva tekniskt kunnande.

Om vi omfamnar AI-teknologin som en partner för vår kreativitet skapar vi en mer spännande och inspirerande värld för oss själva och för framtida generationer. En värld där teknik och kreativitet samexisterar – men glöm inte bort känguruvården. 

ARASH GILAN är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han driver även VD-podden och skrivit flera böcker inom tech och digitalisering där den senaste boken heter “En djävel på e-handel”.

LÄS MER: Missa inte Arash Gilans krönikeserie om AI:ns historia

Läs mer