Sök ikon

Två år efter miljardaffären – Savelend Group köper varumärket Lendify

Ludwig Pettersson, koncernchef Savelend. Foto: Press

Låneutmanaren Savelend köper varumärket Lendify och hela dess peer to peer-verksamhet från danska techbanken Lunar – två år efter miljardaffären.

Ingen köpeskilling betalas ut. Istället ska Lunar få provision de kommande tre åren.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Savelend, ett lånebolag inom peer to peer-segmentet, förvärvar samtliga kundrelationer med investerare och låntagare inom P2P-segmentet samt varumärket Lendify från det danska fintechbolaget Lunar. Det framkommer av ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. 

Affären sker drygt två år efter att den danska techbanken köpte svenska Lendify i en affär värd över 1 miljard kronor

I den förvärvade verksamheten ingår investerare som finansierar lån till privatpersoner och får avkastning i form av ränta. Totalt tillför köpet Savelend 17.000 aktiva investerare och 7.000 låntagare. Savelends sparplattform ökar med cirka 450 miljoner kronor. 

Savelend kommer inte betala en summa pengar till Lunar. Istället för en köpeskilling ska bolaget betala ut en prestationsbaserad ersättning med 50 procent av faktiska intäkter från och med nu till 2027, alltså en typ av provision.

“Vi är mycket glada över att välkomna investerare och låntagare från Lunar till Savelend Group. Vi är övertygade om att våra nytillkomna investerare kommer att uppskatta vårt bredare sparerbjudande och prisbelönta plattform”, säger Savelends koncernchef Ludwig Pettersson i en kommentar. 

Han säger vidare att han ser betydande intäktssynergier i att återinvestera och skala upp nytillkomna investerares sparkapital framöver. 

Mats Bergius Persson, Sverigechef på Lunar säger att det skulle krävas betydande investeringar i P2P-erbjudandet för att kunna fortsätta erbjuda den bästa användarupplevelsen och skala upp. 

“I Savelend fann vi istället den perfekta partnern då de enbart fokuserar på att utveckla P2P-portföljen till nytta för användarna.”

Affären väntas öka Savelends omsättning med cirka 40 miljoner kronor samt stärka kassaflödet med cirka 20 miljoner, enligt bolaget.  

Det First North-noterade bolaget omsatte 44,7 miljoner kronor i det avslutande kvartalet 2022. Bolaget minskade under perioden sin förlust till –100.000 kronor, vilket kan jämföras med –9,1 miljoner motsvarande kvartal året innan. 

2020 skrev Breakit om ägarbråk som blossat upp i fintechbolaget Lendify. Orsaken till dessa var bland annat grundaren John-Christian de Champs aktieaffärer. 

Breakit kunde avslöja att grundaren vid en rad tillfällen sålt aktier i bolaget till en fond han själv kontrollerade, alltså i praktiken till sig själv, där investerarna i fonden stod för notan. 

LÄS ÄVEN: Fintech-Sverige i siffror: Hetaste bolagen, snabbväxarna och förlorarna

Läs mer