Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Babykrisen: Ännu en handlare i trubbel – Bonti i rekonstruktion

Bontis styrelseordförande Edward Ernstberger. Agnes Hjelmér tog över som vd hösten 2021, men lämnade posten i februari i år. Foto: Press/Montage

Babyshop gjorde det redan i höstas, Babyworld gjorde det i veckan.

Nu går även den kungliga hovleverantören Bonti in i en rekonstruktionsprocess.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Beslutet om Bontis rekonstruktion togs i Stockholms tingsrätt på torsdagen, enligt dokument som Breakit tagit del av. Bolaget blir därmed den tredje babyproduktshandlaren i Sverige, efter Babyshop och Babyworld, som under kort tid tvingas till detta insolvensförfarande. 

“Vi fokuserar på att ta bolaget till lönsamhet, men det har skett vissa makroekonomiska förändringar som förändrat kostnadsbilden och bruttomarginalen. Vi gör allt vi kan för att komma stärkta ut det här tillsammans med våra leverantörer”, säger Bontis styrelseordförande Edward Ernstberger till Breakit. 

Det är som bekant många butiker, såväl fysiska som e-handlare, som har det tufft nu. Men varför är motvinden för babyproduktsförsäljare extra stark? 

“Mycket av våra inköp görs i euro och det finns en påverkan på bruttomarginalen där. Dessutom går snittkvittot ner. Det skapar en situation som gör att man som återförsäljare blir pressad från båda hållen”, svarar Edward Ernstberger. 

Breakit skrev om Bonti när bolaget skulle göra en nysatsning på e-handel och när Agnes Hjelmér tog över som vd hösten 2021. Hon lämnade sin chefsposten i februari tidigare i år. Den 23:e februari fick Bonti en ny vd i Mikael Nilsson, men han lämnade bara några veckor senare, enligt Bolagsverkets noteringar. 

Edward Ernstberger säger att Mikael Nilsson tog över vd-skapet på konsultbasis med ett särskilt uppdrag att genomlysa verksamhet. Det uppdrag kunde slutföras tidigare än vad styrelsen hade räknat med. 

Kunglig stämpel

Bonti, som grundades 1991, utsågs för cirka sex år sedan till kunglig hovleverantör av kung Carls XVI Gustaf, en utmärkelse som bolaget är “oerhört stolta över”, som det uttrycks på bolagets hemsida. Att kalla sig kunglig hovleverantör får inte vem helst göra. I dagsläget är det bara 130 bolag som har rätt att klistra den etiketten på sig själv.

"För att ansöka om att bli kunglig hovleverantör måste företaget först ha levererat varor eller tjänster till hovet i minst fem år. Dessutom ska ekonomin ha skötts utan anmärkningar", heter det på kungahusets hemsida. 

Edward Ernstberger tycker att det är svårt att säga hur viktig den kungliga hovleverantör-stämpeln varit för bolaget. 

“Det är inget jag känner till”, svarar han på frågan om den titeln är i farozonen i och med rekonstruktionen. 

När Agnes Hjelmér tog över vd-posten för cirka ett och ett halvt år sedan skulle Bonti, som då hade tre fysiska butiker, satsa mer på sin e-handel. Målet var att omsätta 100 miljoner kronor under 2021. Utfallet blev 76 miljoner kronor med en rörelseförlust på drygt 13 miljoner kronor samma år.   

Förlusten 2022 växte till 17 miljoner, säger Edward Ernstberger. 

“Bolaget har lite medvetet haft en lite större kostym för att premiera tillväxt. Mot slutet av året haft dragit ned på kostnadsmassan”, fortsätter han som även betonar att omsättningen växte under fjolåret, med cirka 38 procent till 105 miljoner kronor.

Utöver de aktörer som nu befinner sig i rekonstruktion är Babyland och Jollyroom på den svenska marknaden. 

Läs mer