Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mathem byter lager – och skänkte bort 36 ton mat: “Hjälper människor som kämpar”

Julia Lindberg, Mathem. Foto: Press/TT

Ger bort 36 ton livsmedel.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

För en helt vanlig person kan en flytt ge upphov till mycket oklart bös som borde doneras men som av lättja slängs ner i låda och stuvas in i nästa förråd i väntan på bättre tider. 

När en av Sveriges största e-handelsaktörer inom livsmedel byter adress är det inte riktigt så det går till. Men en likhet är att det uppstår ett överskott av saker som inte har sin självklara plats på det nya stället. För Mathem handlar det om 36 ton mat som inte fick följa med från ett lager till ett annat. 

Sajten Dagligvarunytt skriver att e-handlaren donerar allt i ett svep till Matmissionen, den största donationen någonsin för butikerna. 

Matmissionen, en del av Stockholms Stadsmission, fungerar så att medlemmar, som tjänar under en viss nivå i lön, får handla produkter till lägre priser. Butikerna är inte vinstdrivande och fungerar också som arbetsplatsträning. 

”Den sociala och ekonomiska utsattheten är påtagligt i hela landet och med hjälp av donationer som denna kan vi underlätta tillvaron för människor som verkligen lever på marginalen”, säger Simon Stegrud, enhetschef och partneransvarig på Matmissionen, Stockholms Stadsmission i en kommentar.

Förutom mat donerar Mathem även hygienartiklar och leksaker till Matmissionen. 

Julia Lindberg är sortiments- och inköpsdirektör på Mathem.

”Att alla inte har en inkomst som räcker till mat under hela månaden är en allvarlig brist i välfärdssamhället och inte hållbart överhuvudtaget”, säger hon.

”Vi är genuint tacksamma för samarbetet med Matmissionen, som möjliggör för oss att både minska vårt eget svinn och hjälpa människor som kämpar under svåra ekonomiska förhållanden.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer