Sök ikon

Senaste nytt om bankkrisen i USA

Bankkunder samlas utanför ett Silicon Valley-kontor på måndagen. Foto: TT

Följ nyhetsrapporteringen kring bankkaoset i USA här.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Detta har hänt: 

  • Två banker har stängts ner av amerikanska myndigheter, Silicon Valley Bank och Signature Bank. 
     
  • Biden manar till lugn – insättningarna garanteras av amerikanska myndigheter
     
  • Bankaktier har fallit runt om i världen – ett totalt värde på 465 miljarder dollar har gått upp i rök. 
     
  • Svenska FI har skärpt bevakningen av finansmarknaderna, banker och pensionsbolag har kallats till möte.

 

I fredags kollapsade San Francisco-baserade Silicon Valley Bank (med kopplingar till svenska techscenen) efter att den meddelade att den var i behov av kapital. Beskedet sände ut chockvågor på marknaden, aktien i SVB föll med mer än 60 procent och 9,6 miljarder dollar i börsvärde gick upp i rök. Under helgen stängde amerikanska myndigheter ner Silicon Valley Bank och ytterligare en kryptoinriktad bank, Signature Bank för att minska riskerna för en smittoeffekt i banksektorn. Det handlar om den näst största bankkraschen sedan finanskrisen för 15 år sedan. 

Här nedan kan du följa den senaste händelseutvecklingen kring SVB:s kollaps – dag för dag, klockslag för klockslag.

 

13.00 tisdag 14/3

Måndags fall blev snabbt och kraftigt men i tisdagens förhandel på New York-börsen är den regionala banken First Republic Bank en av de aktierna som handlas upp allra mest. Banken sticker över 40 procent, dagen efter att den förväntades vara näst på tur att falla. 

11.00 tisdag 14/3

Riksbankschefen Erik Thedéen talade inför finansutskottet under tisdagsförmiddagen och sa att det redan fanns internationella spridningsrisker i och med påverkan på de svenska pensionsspararna, en hänvisning till att Alecta haft pengar i både de kollapsade nischbankerna i USA. 

”Olyckor kan ske överallt i en sådan här miljö när vi haft låga räntor under en mycket mycket lång tid”, sade han enligt Direkt

Riksbankschefen upprepar budskapet om att inflationen är för hög och att räntan måste höjas. 

”Vi avser att höja styrräntan med 25 eller 50 punkter i april”, sa Erik Thedéen och tillade senare: 

”Längre än så går jag inte.”

_

”Fullkomligt idiotisk”. Det är ord och inga visor när en tidigare anställd, som beskrivs som en Wall Street-veteran, pratar om Silicon Valley Banks vd Greg Becker och händelseförloppet som ledde fram till bankens kollaps i slutet av förra veckan.

”De var väldigt transparenta, det totalt motsatta till vad man normalt ser i en skandal”, säger källan till CNN Business

SVB-ledningen avslöjade i onsdags att de hade förhoppningar (notera att inget av detta var i hamn vid tillfället) på att ta in runt 25 miljarder i kapital och att sälja ytterligare tillgångar för över 225 miljarder dollar – vilket ledde till oro i techscenen där SVB var en nyckelaktör med efterföljande bankrusning som konsekvens.

”Deras transparens och rättframhet dödade dem”, säger den tidigare medarbetaren och ifrågasätter hur en person med 40 års erfarenhet inte kan samla ihop 2 miljarder dollar. 

09.00 tisdag 14/3

Kommer Federal Reserve att fortsätta på sin inslagna bana av räntehöjning, vars syfte är att slå ner den stigande inflationen? Och vad innebär det i så fall för svensk del? Det hann inte gå många dagar av bankkris innan frågorna om den hökaktiga penningpolitiken ifrågasattes. Wall Street vände till grönt under gårdagen, efter optimism kring en dalande räntebana.

Storbanken Goldman Sachs förväntar sig inte längre att Fed rör räntan i mars.

Till SR Ekot säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, att Riksbanken kan avvakta en höjning av styrräntan. 

”Centralbankerna är nog mindre benägna att höja innan man fått ordning på det här”, menar han.

CNBC skriver att även om myndigheterna tvingades langa ut räddningsplankan efter bankkollapserna så tror marknaden i stort fortfarande att den amerikanska centralbanken kommer fortsätta bekämpa inflationen i första hand.

07.00 tisdag 14/3

Nu finns det risk för att bankoron i Europa späs på. Den krisande schweiziska storbanken Credit Suisse medger under morgonen ”stora svagheter” i interna kontroller i samband med den finansiella rapporteringen under 2019 och 2020, skriver Bloomberg. Bankens årsredovisning har försenats en vecka på grund av frågor från den amerikanska finanstillsynen SEC. 

”Marknaden går på äggskal.” Det säger en analytiker efter att globala finansaktier ska ha förlorat sammanlagt 465 miljarder dollar på oron efter bankkrisen i USA, skriver Bloomberg

21.00 måndag 13/3

Vd:n och finanschefen i Silicon Valley Banks moderbolag stäms av aktieägare för bedrägeri, rapporterar flera medier. Toppcheferna anklagas för att ha mörkat hur högre räntor skulle göra banken, som kollapsade förra veckan, särskilt mottaglig för en bankrusning, skriver Reuters.  

14.00 måndag 13/3

Flera aktier i amerikanska regionbanker fortsatte att falla när USA-börserna öppnade på måndagen: Western Alliance föll med 76 procent och Pacwest noterades drygt 40 procent lägre.

Joe Biden håller tal. Enligt Biden kan amerikanerna känna sig trygga med att banksystemet är säkert, säger presidenten under en pressträff.

Han menar att "inga förluster ska täckas av skattebetalarna" och att amerikanernas insättningar kommer att finnas där "när ni behöver dem".

Vidare säger presidenten att de som är ansvariga för hur bankerna kunnat hamna i den här situationen, måste ställas till svars. Han säger att ledningen för de banker som myndigheterna nu tagit över kommer att få sparken.

13.00 måndag 13/3

E-handelsplattformen Etsy varnar för förseningar i utbetalningar till kunder kopplade till bankkollapsen, skriver DI. Plattformen har 7,5 miljoner säljare världen över som nu riskerar en ekonomisk smäll. 

12.00 måndag 13/3

Under måndagen kallar Finansinspektionen till möte med svenska banker och pensionsbolag med anledning av bankkrisen i USA. Den svenska tillsynsmyndigheten har skärpt sin bevakning av finansmarknaderna i Sverige, skriver DN. Pensionsjätten Alecta har haft mångmiljardbelopp på de två stängda bankerna och är den femte största ägaren i en nischbank som nu faller hårt i förhandeln på Wall Street. Alectas vd Magnus Billing säger till Ekot att det här inte är bra för bolagets ”renomé”.

– 

Bankaktierna faller brett i Europa och Asien. Europeiska indexet Stoxx bank index faller runt fyra procent efter en nedgång på strax under 4 procent i fredags, vilket gör att det går mot den största nedgången på två dagar sedan Rysslands invasion i Ukraina. Tyska Commerzbank och schweiziska Credit Suisse Group är båda ner över 10 procent vid lunchtid. 

11.00 måndag 13/3

Den amerikanska nischbanken First Republic Bank ser ut att bli näst på tur att kollapsa. Banken rasade över 60 procent när förhandeln öppnade på Wall Street. Även här är svenska pensionsjätten Alecta ägare. 

I Storbritannien har storbanken HSBC klivit fram och tagit över SVB:s brittiska verksamhet. Försäljningen av verksamheten har skett i samråd med den brittiska centralbanken Bank of England och brittiska finansmyndigheter. 

Det handlar om en stor del brittiska bolag som har varit kunder till samt haft tillgångar hos Silicon Valley Bank, skriver DI. Det handlar enligt medieuppgifter om över 1 miljon arbetstillfällen totalt. 

Svenska investmentbolaget Kinnevik tonar ner portföljbolagens exponering mot SVB i ett pressmeddelande.

”Färre än hälften av Kinneviks privata portföljbolag har viss exponering mot SVB. Kinneviks prorataandel av insättningar hos SVB uppgår till mindre än 20 MUSD”, skriver man i en kommentar.

”Ett fåtal portföljbolag är exponerade i en utsträckning där Kinnevik tillgängliggjorde kortfristig finansiering för att motverka affärsstörningar. Denna tilltänkta finansiering, som nu kan komma att inte vara nödvändig, uppgår till 6 MUSD.”

09.00 måndag 13/3

"Förhoppningsvis har du haft en bra helg och inte ägnat den åt amerikanska banker. Men det går undan nu och det gäller att hänga med. Här är vad som har hänt – och hur allt kan sluta", skriver Breakits Martin Hävner om krisen i Silicon Valley Bank. Läs mer här.

– 

Söndag 12/3

 

I rapporteringen har det framkommit att svenska pensionsjätten Alecta är ägare i både SVP och Signature. Det har bland annat SR Ekot rapporterat. Enligt Ekot handlar det om nio miljarder kronor i Silicon Valley Bank och över tre miljarder kronor i kryptobanken Signature Bank.

 

Amerikanska myndigheter har satt in nödlösningar för att försäkra stabiliteten i banksystemet efter att två banker stängts ner på bara några dagar – Silicon Valley Bank och Signature Bank, skriver Reuters. Bland annat garanteras insättningarna av amerikanska myndigheter. Kunder till kollapsade Silicon Valley Bank (med kopplingar till svenska techscenen) ska kunna komma åt sina tillgångar i banken redan nu på måndag, heter det. 

Centralbanken Federal Reserve ska också ha gjort det enklare för banker att låna för att möta en rusning av kunder som vill göra uttag. 

Den amerikanska presidenten Joe Biden manar i kölvattnet av nedstängningarna av de två bankerna till lugn och lovar att de som är ansvariga för oredan ska hållas ansvariga. Amerikanernas pengar är säkra, säger han. 

USA försöker febrilt förhindra ringar på vattnet och att de två kollapserna ska leda till en bredare bankkris. New York-baserade kryptobanken Signature Bank stängdes ner med hänvisning till att det fanns liknande systemrisker där som i kollapsade Silicon Valley Bank. 

 

Artikeln uppdateras. 

 

Läs mer