Fastighetsmarknaden må skaka av det nya ränteläget men för fintechbolaget Nordkap, som har en SaaS-tjänst för sektorn, ser man tillbaka på ett rekordår och blickar fram emot att gasa ytterligare. Det säger bolagets vd Erica Magnergård, som är ny på topposten sedan i somras och har en bakgrund på Soundtrack Your Brand.
Nordkap har nu stängt en runda på nära 17 miljoner kronor där man samtidigt slog vakt om värderingen av bolaget på 200 miljoner kronor. Investerare är befintliga ägare som NFT Ventures, Stronghold, Roosgruppen och Vitec via sitt investeringsbolag Malmkroppen.
”Det är mycket för oss. I samband med att jag tillträdde i somras bestämde vi oss för att göra en runda för att satsa internationellt”, säger Erica Magnergård.
Den första satsningen globalt blir ett pilotprojekt i Storbritannien där bolaget, som ger de oftast analoga fastighetsaktörerna finansiell överblick av sina skulder och ränteprognoser, ska bevisa proof of concept. Att det blir en satsning på de brittiska öarna har också att göra med att Storbritannien är tidiga med att gå över till den nya referensräntan Sonia (den heter Ester i resten av EU och Svestr i Sverige).
Den nya referensräntan gör det omöjligt att hålla koll på sina lån i excel, som företagen har gjort.
Erica Magnergård säger att Nordkap har fått positiv respons från britterna.
”Va, har ni löst det här?”
Planen är att efter pilotprojektet genomföra en ännu större finansieringsrunda för att fortsätta bygga verksamheten i Storbritannien och sedermera gå in i Tyskland.
Som privatperson kan det ekonomiska läget bli ett rejält gissel men för Nordkap är det jättebra, säger Erica Magnergård.
”Vår produkt har blivit ännu mer aktuell. Vi har gått från att vara nice to have till must have.”
Den ursprungliga tanken med Nordkap var ett mycket bredare fintech-erbjudande.
Redan 2010 försökte Nordkap lansera en tjänst som kunderna skulle kunna använda för att upphandla sina lån – ett slags digital mellanhand mellan kommuner och banker.
“Vi lyckades faktiskt förmedla några miljarder i lån. Men det var fel tajming då, med väldigt mycket oro i spåren av finanskrisen. Dessutom var bankerna inte så öppna då för att släppa in oss. Det flög inte”, har Nordkaps medgrundare Sofia Holgers tidigare berättat för Breakit.
Hon grundade bolaget tillsammans med Rikard Hjelm.
Startup-bolaget fick gå tillbaka till ritbordet. Det började med referenspriser och växte till koll på lån. Inom en snar framtid kommer Nordkap även öppna upp igen för upphandling av lån, alltså där man började.
Förra året såg fintech-bolaget en MRR-ökning på 25 procent, alltså de månatligt återkommande intäkterna.
”Det är otroligt att vi kan växa så mycket med tanke på att vi redan har 60 procent av large cap-marknaden”, säger Erica Magnergård.
Trots tillväxten fortsätter Nordkap vara kassaflödesnegativa. Vd:n säger att startup-bolaget trots allmän techfrossa fortsätter satsa krutet på tillväxt.
”Nu ska vi gasa.”
Hur kommer det sig att ni kan göra det?
”Vi är mer aktuella än någonsin och har ägare som tror på oss. Vi har marknaden med oss. Vi jobbade i nästan tio år på att hitta rätt produkt för marknaden. Det handlar om tur och ett bra team.”
Nordkap hade 2021 en omsättning på 21 miljoner kronor med ett resultat på -8,8 miljoner kronor,