Sök ikon

Banken Silicon Valley Bank rasade – kopplingar till svenska techsektorn

Maria Ljungberg är Sverigechef på Silicon Valley bank. Foto: Press/iStock

Fredagens stora samtalsämne i finansvärlden just nu är Silicon Valley Bank.

Aktien i den amerikanska banken föll handlöst på torsdagen efter att banken meddelat att den behöver mer kapital.

Bara för några månader sedan gjorde Silicon Valley Bank en inbrytning på den svenska marknaden med tech-entreprenörer samt unga och växande bolag.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Techfokuserade Silicon Valley Bank (SVB), som grundades 1982 och som har sin bas i Kalifornien, meddelade på torsdagen att banken vill genomföra en nyemission på motsvarande cirka 20 miljarder kronor. Här är hela brevet som banken skickade ut.

Skälet till emissionen ska vara att inlåningen från just unga techbolag sjunker överraskande snabbt och att finanserna därför behöver stärkas. Dessutom har banken gjort stora förluster, på nästan 2 miljarder dollar, i sin egen aktieportfölj.

Beskedet sände ut chockvågor på marknaden, aktien i SVB föll med mer än 60 procent och 9,6 miljarder dollar i börsvärde gick upp i rök. Kollapsen drog med sig andra banker i USA och nu vill flera firmor och bolag ta ut sina pengar från SVB. Bland annat har vc-firman Founders Fund, som Peter Thiel är engagerad i, uppmanat sina bolag att ta ut sina medel från SVB.

SVB har ganska färska kopplingar till Sverige och den nordiska marknaden. Nyligen öppnade SVB kontor i Stockholm och Breakit pratade då med Sverigechefen Maria Ljungberg.

"De senaste tre åren har vi lånat ut motsvarande 5 miljarder kronor på nordiska marknaden och hittar vi rätt case så kommer det bli minst lika mycket till svenska bolag de kommande tre åren", sa Maria Ljungberg till Breakit i september. 

Redan innan etableringen i Stockholm var Silicon Valley Bank aktiv i Sverige och lånade ut pengar till en rad svenska techbolag. 

"Vi kan låna ut pengar från det att bolagen gör sin A-runda på runt 50 till 100 miljoner kronor. Typiskt sett säkrar bolagen först riskkapitalet och sedan kan vi gå in med 25-30 procent i lån", sa Maria Ljungberg vidare.

“Det känns väldigt roligt att vi kan komma in som en positiv kraft i det tuffa klimatet som råder i dagsläget", fortsatte Sverigechefen i höstas. 

Breakit har utan resultat sökt Maria Ljungberg på fredagen. 

Det finns för övrigt fler kopplingar till det svenska näringslivet. Pensionsbolaget Alecta är enligt DI storägare i SVB och ägarandelen tappade över 6 miljarder i värde under torsdagen. 

Den oro som utlöstes av SVB fick de europeiska börserna att backa rejält när handeln öppnade på fredagen. Stockholmsbörsen sjönk med drygt 2 procent och det var framför allt banksektorn som tog stryk.

Vet du mer? Tipsa martin@breakit.se

Läs mer