Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Äkta paret bakom Lexington lämnar sin baby efter 25 år – "Betytt mycket"

Kristina Lindhe, vd och medgrundare av Lexington. Foto: Press

Kristina och Tommy Lindhes resa med Lexington är slut – efter ett kvarts sekel.

Grundarparet lämnar nu sina sista uppdrag i bolaget.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Makarna Kristina och Tommy Lindhe grundade The Lexington Company år 1997. Bolagets hemtextils- och inredningsprodukter utformades med inspiration från det som brukar kallas New England och många tänker nog på filtar eller kuddar med den amerikanska flaggan på när de hör företagsnamnet.

Många verkade uppskatta produkterna, bolaget växte och i början av 2015 tog Lexington steget in på Stockholmsbörsens juniorlista First North. Men tiden där blev inte särskilt framgångsrik trots en växande e-handelsaffär och för nästan exakt ett år sedan köpte det finländska varumärkeshuset Manna & Co ut bolaget från marknadsplatsen. Priset låg en bra bit under noteringskursen sju år tidigare.

Kristina och Tommy Lindhe sålde sin stora ägarandel när Manna gick in. Tanken var då att grundarna skulle stanna kvar i sina operativa roller, vd respektive operativ chef.

“Det ska bli väldigt spännande att vara med på resan som Lexington och Manna nu kommer att påbörja tillsammans”, sa Kristina Lindhe i ett pressmeddelande februari 2022.

Men resan tillsammans med den nya ägaren blev kort. I september i fjol lämnade Kristina Lindhe över vd-skapet. I förra veckan tog hon nästa steg och avslutade även sitt uppdrag som “Creative Director”. Hennes man Tommy Lindhe lämnar nu också bolaget.

”Lexington har förstås betytt mycket för mig personligen och jag är otroligt stolt och glad för den resa vi gjort med Lexington under de här 25 åren. Mest stolt är jag över att vi lyckats bygga ett så fint internationellt varumärke med lojala kunder i många länder, och att jag personligen har samlat på mig så mycket erfarenhet och många kontakter genom åren”, säger Kristina Lindhe i en kommentar.

Lexington omsatte 325 miljoner kronor 2021 och gjorde en rörelsevinst före av- och nedskrivningar på 28 miljoner samma år. 

Läs mer