Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Musk vänder sig mot sin egna skapelse – ska skapa anti-woke ChatGPT

Entreprenören jagar AI-talangerna.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Elon Musk verkar inte ha så mycket att göra att han inte kan ta sig an ännu ett projekt. Entreprenören som nu rattar Tesla, SpaceX och – sedan i fjol – Twitter ska enligt källor till The Information försöka värva AI-forskare till ett team som ska utveckla en alternativ ChatGPT (ni vet den hajpade AI-chattboten som vi skrivit om bland annat här och här). 

Bland annat ska Elon Musk ha knutit till sig Igor Babuschkin som tidigare var på Alphabets AI-avdelning Deep Mind, enligt uppgifterna. 

Det hela är lite speciellt eftersom Elon Musk faktiskt var med och grundade bolaget bakom ChatGPT, Open AI, som en icke vinstdrivande organisation för åtta år sedan. Han lämnade styrelsen 2018 och har sedan dess ömsom hyllat och ömsom hånat AI-botten som kan skriva poesi, knacka kod och skapa recept. Elon Musk har på Twitter kallat den ”läskigt bra” men också antytt att den tränas att vara woke, alltså politiskt korrekt. 

”Att träna en AI att vara woke – med andra ord att ljuga – är dödligt”, skrev Elon Musk i december 2022.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer