Sök ikon

Hon kliver in i Economista: “Finns en väldig outnyttjad potential”

Hellen Lidgard och Pingis Berg-Hadenius. Foto: Press/Montage.
Hellen Lidgard och Pingis Berg-Hadenius. Foto: Press/Montage.

Pingis Berg-Hadenius plockar in serieentreprenören och investeraren Hellen Lidgard till Economista – bolaget bakom Facebookgruppen med samma namn.

Nu vill bolaget skala upp verksamheten och få siffrorna att rusa genom communityt.

“Det har en otrolig potential för det är en fantastisk grupp, men så brinner jag också för att kvinnor ska ha den kunskap man behöver för att skapa sig en frihet”, säger Hellen Lidgard till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Med 150.000 medlemmar är Economista - kvinnor som gillar aktier och privatekonomi - en av de största Facebookgrupperna i Sverige.

Som namnet avslöjar riktar sig gruppen, där du behöver bli godkänd för att bli medlem, till kvinnor som vill diskutera privatekonomi, men även karriär och vardagsjuridik. 

Bakom står bolaget Economista Sweden AB, grundat av profilen Pingis Berg-Hadenius tillsammans med Isabella Löwengrip.

Nu vill bolaget lägga i nästa växel och tar in serieentreprenören och investeraren Hellen Lidgard som ny delägare. Sedan tidigare är även finansmannen Rickard Danielsson aktiv delägare.

“Det finns en väldigt outnyttjad potential”, säger Hellen Lidgard om communityt när Breakit når henne på telefon. 

Hon menar att det just nu “inte finns så mycket till affärsmodell” och berättar att intäkterna kommer från vissa annonsörer som syns i Facebookgruppen.  Men nu ska bolaget utveckla en premiumtjänst som ska riktas mot medlemmarna i communityt, gruppen på Facebook.

 “Det som trendar i Facebookgruppen är det som det kommer skapa content kring, och det kan vara digitala utbildningar, digital coaching och andra typer av professionellt innehåll. Utöver satsningen på sajt och en digital akademi satsar vi på podcasten Economista.”

Riktas till medlemmarna

Affärsmodell ska bygga på, förutom premiumtjänsten, kommersiella samarbeten med sponsorer och annonsörer. 

Hur mycket Hellen Lidgard investerar i bolag i samband med att hon blir delägare vill hon inte kommentera. 

“Det är inte officiellt.”

Varför vill du göra det här?

“Det har en otrolig potential för det är en fantastisk grupp, men så brinner jag också för att kvinnor ska ha den kunskap man behöver för att skapa sig en frihet genom att se till att sin ekonomin fungerar. Det är en frihet som har varit väldigt central i mitt liv, att kunna stå på egna ben, att se till att jag kan allt det här med privatekonomi, sparande, aktier och privatjuridik. Så jag tycker att det är ett gott syfte och samtidigt en otrolig potential”, säger Hellen Lidgard.

Finns det en risk att medlemmarna i gruppen ogillar att ni, som administratörer av gruppen, använder er av communityt för att tjäna pengar?

“Vi vill inte störa communityt utan vi vill erbjuda premiumtjänster till de som vill ha det. Det som fungerar idag, det stöttande forum som det är, ska få vara kvar och ska inte ändras”, säger Hellen Lidgard.

Mer än pengar

Under 2021 minskade Economista Sweden AB omsättningen till 350.000 kronor från 548.600 kronor året innan. Även resultatet gjorde ett tapp, som uppgick till - 1245 kronor 2021, att jämföra med 269.500 kronor 2020. 

Varför siffrorna minskade vill hon inte svara på utan hänvisar till Pingis Berg-Hadenius, vd för bolaget. 

“Jag vill inte kommentera på historiken mer än att det inte har varit fullt fart. Men nu ska vi verkligen satsa på det här så det kommer att gå uppåt”, säger Hellen Lidgard.

Har ni någon prognos för omsättning och resultat för i år?

“Nej, inte än, men det blir mer än förra året.”

“Jag har gjort många bra investeringar i livet, men min drivkraft är mer än affärsmöjligheter. Jag tror att varken Pings, jag eller Rickard gör det här bara för att tjäna pengar utan det är också väldigt kul att jobba med den här målgruppen och det finns ett stort värde i det. Men det är klart att man måste göra någon typ av vinst, annars fungerar det inte om man vill ha en kommersiell produkt. Men vi gör också det här för att vi brinner för det”, säger Hellen Lidgard.

Lönsam konkurrent

Heja Livet, med 136.000 medlemmar, är ett annat community liknande Economista. 

Bolaget bakom den förstnämnda gruppen, Heja Livet AB, har tjänat pengar på rena annonsinlägg men också genom att agera byrå åt företag som vill samarbeta med dem. Under 2021 uppgick vinsten till 615.000 kronor och omsättningen till 2,1 miljoner kronor.

När bolaget såldes i början av året berättade den nya ägaren i en intervju med Breakit att även hon var inne på en affärsmodell baserad på samarbeten. 

Hur ser ni på konkurrens med andra grupper med starka communities?

“Olika grupper har olika nischer och jag tror att man hittar vad man kan erbjuda inom respektive grupp. Det finns många medlemmar som är med i flera communities och jag tror inte att det är någon problem med att det finns olika. Grunden i de här nätverken är att det sker duskissiouer mellan medlemmarna, både kunskapsmässigt men också sympatiserande. Det är bra att det finns många olika”, säger Hellen Lidgard.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer