Det är en magisk februaridag i Stockholm – två minusgrader, lätt snöfall och vindar som svalkar. Jag är påväg mot Nekos lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm – och potentiellt också en halvtimme iväg från en cancer-, hjärtfels-, eller någon annan av de tusentals diagnoser som kan drabba människan.
Även om det skulle visa sig att jag är döende så har jag fått order om att försöka leverera en krönika från Nekos högkvarter innan dess i alla fall.
Jag trotsar kylan och stannar upp två kvarter innan jag kommer fram för att knöla ned min Breakit-jacka i väskan för att vara så anonym som möjligt.
Sekunden jag anländer visar det sig att det var meningslöst. Min identitet som Breakit-reporter blir röjd då jag tidigare har haft kontakt med killen som öppnar dörren när jag kommer dit. Kanske hotar detta testets hela integritet men inte mycket att göra åt saken nu.
***
När Daniel Ek och Watty-grundaren Hjalmar Nilsonne lanserade sin nya startup Neko Health i början på februari hade det långt tidigare varit känt att de hade något nytt på gång tillsammans.
Spotify-grundaren jämförde satsningen med att sköta om sin bil, som vi i Sverige har haft obligatorisk besiktning för sedan 1965.
”Vi måste kolla våra bilar så att de inte går sönder. Men i vården är vi helt okej med att du kraschar fullständigt, först då kollar vi på det”, sa han vid lanseringen.
Många läkare var tidigt ute och kritiserade screeningundersökningar av friska personer, som riskerar att belasta vården och skapa onödig oro – något som vd:n Hjalmar Nilsonne såklart inte ansåg rimligt.
Ett stort intresse för tjänsten fanns i alla fall bland användarna – och alla tillgängliga tider sålde slut på bara några minuter. När min reporter-kollega Martin Hävner tappade reportage-bollen genom att schabbla med sin betalning till Neko plockade jag snabbt upp den för att boka in första lediga tid.
I väntan på att få komma in.
***
När min identitet väl har röjts får jag VIP-erbjudandet (?) att sätta mig i en soffa på kontorshotellet där Nekos anställda sitter snarare än i det lilla kyliga väntrummet. Jag erbjuds vatten.
Några minuter försenat drar besöket igång. Jag möts av en läkare och assistent som båda är med under hela timmen som besöket tar.
Först ska jag dressa ned till underkläder och sätta på mig morgonrock. Jag får lite frågor om mitt hälsotillstånd, en okulär besiktning inleds innan det riktiga testet börjar.
I ett par minuter står jag i den berömda scanningmaskinen som syns på bild och är till för att scanna efter hudförändringar.
Ett snabbt grepptest genomförs och sedan sker sista tio minuterna liggandes på en brits. Blodprov tas, EKG, blodtryck och en maskin körs som läser av ett antal datapunkter genom att se vad som händer under hudskiktet i min underarm. Själva undersökningen är klar på 15-20 minuter.
Efter två minuters väntan när jag byter om anländer resultatet – jag är frisk.
Något mått kanske är lite högt för min ålder, och kanske ska jag dricka någon öl mindre per vecka enligt läkaren men i grund och botten finns inget att oroa sig för. Att svaren kommer såhär fort är såklart coolt i sig.
Inget ont om vanliga vården – men det är ganska stor skillnad i lyx och flärd om man jämför med upplevelsen på Neko. Ytan är liten, men de har verkligen lyckats få till en premium-känsla på hela upplevelsen, typ som ett futuristiskt spa.
Jag lämnar visserligen med lite ökad hälsoångest, visst, men den känslan lyckas jag tack och lov skaka bort med en AW senare på kvällen.
***
Jag är inte särskilt bekymrad av den vanligaste kritiken efter att ha testat tjänsten. Det känns väldigt proffsigt och läkaren ger tydliga bedömningar på om något ska oroas för, bör kollas upp eller snarare förändras genom livsstil.
Istället har jag har ett annat frågetecken.
Idag är Neko knappast något mer än en glorifierad lyx-vårdcentral. Ett fungerande koncept och trevlig upplevelse men knappast en superstor lönsam unicorn inom en snar framtid.
Kapaciteten just nu är en kund i timmen, vilket innebär att runt tio besök per dag kan genomföras. Ett besök kostar 2000 kronor. En läkare och en assistent är med mig under hela timmen. Lokalerna på flådig adress nära Stureplan är långt ifrån gratis. Utöver det jobbar redan idag ett 30-tal läkare och ingenjörer med att utveckla tekniken – något som är långt ifrån gratis.
Det pratas om att de ska scanna ens kropp. I slutändan är det inte många minuter som du faktiskt scannas – det hela känns som ett ganska vanligt läkarbesök med nya schyssta hjälpmedel.
Det kommer säkert gå att effektivisera vissa delar, kanske genom att byta ut läkaren mot en sjuksköterska eller kunna köra två patienter parallellt med varandra. Men räcker det?
Alternativ två är förstås att höja priset en bra bit, men då förloras också en av bolagets främsta säljargument till något som en vanlig person kanske inte har möjlighet att betala.
Är det här ett bolag som ska pumpas med så mycket riskkapital? Är lösningen verkligen så skalbar? Hade hajpen funnits där utan Daniel Ek vid rodret?
Besöket på Neko var både trevligt och proffsigt och tror säkert att de kommer kunna rulla vidare med sin verksamhet.
Samtidigt ställer jag mig högst tveksam till hur detta ska kunna gå från Eks hobbyprojekt till en storskalig lönsam jätte – ett paradigmskifte och “the future of health” snarare än en ny schysst läkarklinik.
LÄS MER: Daniel Eks hälsobolag Neko tar in megainvestering – största i Techsverige på två år
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.