Sök ikon

Ännu ett rekordår för Flightradar – omsätter 276 miljoner på att spåra flygplan

Mikael Robertsson, medgrundare av flygspårningstjänsten Flightradar24. Foto: Flightradar24/Breakit/Montage
Mikael Robertsson på Flightradar24 Foto: Johanna Ekström

Det började som en hobby men har det senaste året landat ett resultat på närmare 200 miljoner kronor.

Flygspårningstjänsten Flightradar24 lägger korten på bordet och visar ännu ett år av rejält ökade siffror.

Samtidigt flaggas för att den turbulenta ekonomin kan dämpa tillväxten.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

År efter år har det fortsatt: tillväxten för Flightradar24. 

Bolaget har utvecklat en app för att kunna spåra flygplan i realtid runt om i världen. Breakit har tidigare rapporterat om bolaget som började som en hobby, men som visade sig vara en milt sagt lönsam affär.

Nu visar siffrorna i redovisningen för räkenskapsåret som sträcker sig från september 2021 till sista augusti 2022 visar på ännu ett starkt år. 

Nettoomsättningen uppgick till 276 miljoner kronor att jämföra med 209 miljoner kronor året innan. Resultatet efter finansiella poster klättrade till närmare 200 miljoner kronor, en ökning från 139 miljoner kronor.

Dels kommer intäkterna från försäljning av digitala prenumerationer samt annonsplats. Dels kommer de från försäljning av digitala tjänster till en lång rad stora bolag inom flygindustrin. 

Den medvind bolaget, som är grundat av Mikael Robertsson och Olov Lindberg, tycks ha upplevt det senaste året beror på flera aspekter. 

Dels har många börjat flyga igen efter att pandemin mattades av, som lett till en högre användartillväxt och större tillströmning av nya betalande prenumeranter. Dels har Rysslands krig mot Ukraina lett till att intresset för flygtrafiken runt området ökat. Vilket i sin tur lett till fler nya användare.

Under samma dag som Ryssland inledde invasionen av Ukraina dubblerades trafiken 10 till 20 gånger på tjänsten mot det normala, berättade Mikael Robertsson för Breakit då. 

Bolaget flaggar samtidigt i årsredovisningen om att den svagare ekonomi kan ha en viss dämpande effekt på intäkterna under året. 

Som siffrorna visar har tillväxten inte låtit vänta på sig de senaste åren och styrkan har därmed skalats upp. Så sent som i somras rapporterade Breakit om att bolaget plockade in Mina Boström Nakićenović i rollen som teknikchef, som innan dess hade samma titel på det börsnoterade gamingbolaget Paradox Interactive. 

”Jag kände att mitt nästa steg i karriären var att jobba på ett företag som är en etablerad startup – ett mindre bolag som redan bevisat sig på marknaden, har stor affärspotential och som nu ska växa vidare och skala upp sina produkter. Det är precis där Flightradar24 befinner sig”, berättade hon då för Breakit.

Och hon var tydlig med var bolagets fokus: mer flygtrafik ska kunna spåras i appen och användarantalet ska fortsätta öka utan att tumma på tjänstens prestanda.

I dagsläget har Flightradar24 över 35.000 radiomottagare som fångar upp signaler som flygplan skickar ut utplacerade. 

Breakit har sökt Mikael Robertsson. 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer