Det började i Floda Fors på den sörmländska landsbygden. Där hade den då betydligt yngre än idag Anders Åberg blivit kär i lego. De danska plastbitarna väckte både hans nyfikenhet och inspiration men med åldern övergavs de för en annan passion.
“När jag fick tag i en dator med internet, så blev kodning mitt nya lego”, säger Anders Åberg.
Nu är inte lego anledningen till att jag ringer upp honom. Istället är det för att jag precis har läst en i artikel i den amerikanska tidningen Techcrunch. Där berättas att det amerikanska techbolaget Bitwarden (som i höstas tog in 100 miljoner dollar, motsvarande nästan 1 miljard i riskkapital) precis köpt svenska Passwordless.dev.
Och det är Anders Åberg som ligger bakom det.
“Det började som ett sidoprojekt som jag började knappra på på fritiden för ungefär fem år sen”, berättar han.
Det han började knappra på var en lösning på ett problem som säkerligen de allra flesta av oss har. Alla dessa lösenord som vi måste komma ihåg. Istället för att man skulle behöva komma på, och sen komma ihåg, mängder med unika lösenord försökte de hitta en lösning som gjorde att det gick att logga in med till exempel face-id eller fingeravtryck, eller bara ett lösenord på alla hemsidor man behöver logga in på.
Till slut hade de byggt en motor med öppen källkod som sen skänktes till en stiftelse. Eftersom koden är öppen kan vem som helst använda den.
Anders Åberg byggde sedan själv en applikation som gjorde det enkelt för alla att implementera tekniken på sina egna hemsidor.
Efter ett tag upptäckte han att det amerikanska bolaget Bitwarden använde den motor han och hans vänner hade satt ihop.
“Då skickade jag ett mejl till deras teknikchef och frågade om han ville ta en fika och prata teknik”, säger Anders Åberg.
“Och på den vägen är det.”
Det blev ingen riktig fika, teknikchefen Kyle Spearrin bor i Florida, men det blev alltså ett uppköp. Hur mycket Åberg fick betalt vill han inte berätta, och några såna siffror har inte offentliggjorts men det innebär att han börjar jobba med att vidareutveckla tekniken på Bitwarden.
“Det är fint att man kan få betalt för de sena timmarna och alla ursäkter till flickvännen för att man har suttit vid datorn på kvällarna”, säger Anders Åberg.
“Det är som en techdröm med ett lyckligt slut.”
Det Bitwarden köper är inkråmet i Anders Åbergs bolag Make something. Bitwarden köper inkråmet som består av IP-rättigheter. Make something hade förra året en blygsam omsättning på 14.000 kronor och har som mest haft en omsättning på 87.000 kronor.