Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vois värdering slaktas – med mer än en halv miljard

Fredrik Hjelm, grundare Voi. Foto: TT

Nytt kvartal och nya nedskrivningar av Voi.

Nu måste storägare VNV själv skära i kostnadsmassan.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Det börsnoterade investmentbolaget VNV Global, med vd:n Per Brilioth i spetsen, gör en ny nedskrivning av innehavet i det svenska el-sparkcykelbolaget Voi.

Nedskrivningen, som framgår av torsdagsmorgonens bokslutskommuniké, uppgår till nästan 57 miljoner dollar eller cirka 590 miljoner svenska kronor, i det fjärde kvartalet.

"Voi fortsätter att prestera bra men den jämförelsegrupp vi använder i vår värderingsmodell har kollapsat detta kvartal, vilket resulterat i en stor nedskrivning av bolaget", skriver VNV-chefen Per Brilioth. 

VNV, som äger 23 procent av aktierna i Voi, värderar nu den andelen till knappt 84 miljoner dollar eller omkring 870 miljoner kronor. I början av 2022 uppgick värderingen till 226 miljoner dollar. Värdet har alltså minskat med 63 procent under året.

Av VNV:s rapport framgår att Voi växte även under fjolårets tre sista månader som Per Brilioth betecknar som Voi bästa fjärde kvartal hittills. Voi siktar nu på att bli lönsamt på ebitda-nivå (rörelseresultat före av- och nedskrivningar) för helåret 2023. 

“Bolaget är samtidigt nummer 1 eller 2 i över 90% av marknaderna de opererar inom i termer av marknadsandel av åkturer enligt data från Fluctuo, en tredjepartskälla. Ja, ni vet var vi står – det här företaget börjar bli riktigt billigt!”, skriver storägaren VNV:s vd per Brilioth.  

Per Brilioth summerar även det gångna räkenskapsåret som för VNV:s del summerades till en nettoförlust om 782 miljoner dollar, det vill säga cirka -8 miljarder kronor, tyngt av framför allt negativa omvärderingar av det digitala vårdbolaget Babylon, Voi och taxibolaget Gett. 

“För oss på VNV var 2022 nästan helt fokuserat på att göra livet hållbart, vilket i investeringsvärlden innebär att sänka kostnader och se till att det finns tillräckligt med likviditet”, summerar VNV-chefen.

“Att sänka kostnader och få ordning på skeppet i tider då likviditeten inte är överflödig är inte alltid kul. Hårda beslut måste tas, bland annat att skiljas från människor som man gillar och har umgåtts med men som företagen man driver inte kan hålla fast vid”, fortsätter han.

VNV:s förlust under det fjärde kvartalet enskilt uppgick till över 200 miljoner kronor och även investmentbolaget måste spara.

“Även på VNV är vår kostnadsbas för hög och vi har i slutet av året stängt vårt kontor i Amsterdam och skiljt oss från människor som vi respekterar mycket men som vårt nuvarande fokus på den befintliga portföljen snarare än många nya investeringar inte är kompatibelt med”, skriver Per Brilioth. 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer