Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Star Wine List fyller kassan – får in näringslivsprofiler i ägarlistan

Krister Bengtsson, grundare Star Wine List.

Den svenska digitala vinguiden Star Wine List jämför sig med Michelin-guiden.
Nu tar bolaget in 3 miljoner kronor genom flera ängelinvesterare och hoppas ta bolaget växa till nästa nivå.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I en ny stad och på jakt efter närmaste vinbar? Där och då vill svenska Star Wine List kliva in och guida dig med sin app som täcker 36 länder världen över. 

De senaste två redovisade räkenskapsåren, 2020 och 2021, har bolaget haft en omsättning runt 700.000 kronor och ett resultat på minus runt en miljon kronor. 2022 landar omsättningen på runt "blyga miljonen", enligt bolaget.

”Vi har växt rakt igenom pandemin och vi har byggt ett starkt varumärke bland folk i vinbranschen i många länder. Nu bygger vi bolaget till nästa nivå med kunniga ängelinvesterare i ryggen”, säger grundaren Krister Bengtsson i ett pressmeddelande. 

Han åsyftar de 3 miljoner kronor som Star Wine List nu tar in i färskt kapital från bland annat Vitrolifes vd Thomas Axelsson – som också fattar ordförandeklubban i bolaget – och Schibsted-veteranen Peter Grytterhielm.

På ägarlistan finns också Sebastian Broms, e-handelsspecialist och CCO på NoA Ignite Sweden, Gustav Grundström med bakgrund från Viaplay och Catriona Forrester, Managing Director på Sun Mountain Capital i Mexico.

Star Wine List startades Krister Bengtsson 2017 och bolaget jämför sig med den prestigefulla Michelin-guiden, som listar världens bästa restauranger.

Grundaren säger att han väntar sig ett rejält uppsving i omsättningen 2023.

"Fokus har hittills legat på att bygga tjänsten över världen och att knyta till oss många av världens bästa sommelier som ambassadörer och jurymedlemmar i våra vinlistetävlingar."

Bolaget har rekryterat ett par tunga namn i vinvärlden, Felicity Carter som global redaktör och Fokko Krooneman från Coravin som kommersielll direktör och knutit samarbeten med vinvarumärken som Chateau Palmer och Nyetimber.

Star Wine List är inte ensamma att se stor potential i vinsektorn. Det digitala vinlandskapet breder ut sig på alla håll och kanter.

Nyligen skrev vi på Breakit om svenska lanseringen av världens första digitala vinbörs Vindome, med svenska Ingrid Brodin i spetsen.

Vi har också i flera artiklar berättat om E-handlaren Winefinder som vill sälja vin till Sverige från Danmark och på så sätt utmana Systembolagets monopol.

Läs mer