Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

KRÖNIKA

ARASH GILAN: Här är hetaste trenderna 2023 (du kanske inte kommer gilla alla)

Arash Gilan. Foto: Press/iStock

Breakits krönikör Arash Gilan ser tillbaka på 2022 – och spår vilka digitala trender som kommer bli störst 2023.

Arash Gilan

Arash Gilan

Nytt år stundar och det är dags för den femte nyårskrönikan i rad för min del här på Breakit om de viktigaste digitala trenderna. Jag är alltid lite nervös och ängslig när jag skriver de här krönikorna. Vill liksom vara lika cool som Stefan Lundell som har en förmåga att skriva så avklätt som det bara är möjligt om sig själv. Men jag gör mitt bästa.

Hur gick föregående års trendspaning kanske du undrar? Åt helsike säger nog den ena och ganska bra den andre. Vid denna tid förra året levde vi i peak-tech och digitalisering. Sen kom ett krig och luften gick ur allt. Kriget är dock i min bok inte den egentliga orsaken, utan bara det som fick bägaren att rinna över och ledde till ett uppvaknande. Förr eller senare behövde tech-världen komma ur sin bubbla och sina fantomvärderingar där lönsamhet helt glömts bort och jakten på tillväxt var det enda som räknades. För sanningen är att verkligheten äntligen har kommit ikapp tech – och det är bra i många avseenden.

2019 skrev jag om hur internet håller på att växa upp, från att vara tonåring till att nu under 2020-talet bli vuxen. Mycket av det vi nu ser ske inom tech-industrin handlar just om en uppstudsig tonåring som börjar grundas alltmer och faktiskt förhålla sig till verkligheten. Det innebär inte på något vis en tech-död. Nej, snarare ser jag det som en nödvändig fas. För det står bortom all form av tvivel att framtiden är digital. Den kaxiga tonåringen börjar hitta sin identitet, helt enkelt.

Förra årets krönika handlade till stor del om Metaverse, Web 3.0 och Superappar. Slog det igenom 2022? Det första får ett nja, så det blir en gul lampa. Mycket kring Metaverse blir lätt cringe, och än så länge är projektet bara en framtidshypotes fram tills många av oss, och i synnerhet våra barn, lever i den världen. Vi är fortsatt tidigt ute med allt kring Metaverse, men det finns inga som helst tvivel om att det framgent är en miljardindustri räknat i dollar som kommer påverka så gott som alla branscher.

Gällande Web 3.0 så har det varit ett väldigt skakigt men nödvändigt år, så den spaningen får en röd lampa. Jag tror utan tvekan på en decentraliserad form av internetlagring och blockchain. Det är fortsatt en lång väg att gå, men tekniken har en enorm potential. NFT steg upp som en sol och föll platt som en pannkaka under året, men tekniken bör inte skrattas bort. Jag står fortsatt fast som en troende. Sen får framtiden utvisa om jag är en dåre eller ej. Det finns många tillämpningsområden som utforskas just nu, och inom några år kommer de att vara självklarheter, då jag är övertygad om att det kommer revolutionera internet.

Sista delen i min krönika 2021 handlade om superappar, och det är ett krig som bara har börjat, så den spaningen får en grön lampa. Min gissning om att Klarna troligtvis siktar åt det håller verkar alltmer stämma, vilket bekräftas av köpen av Pricerunner och Apprl som nu byggts in i den egna appen. Och mer lär följa – var så säkra.

Blickar vi mot 2023 ser jag följande trender som är väl värda att hålla utkik efter.


1. AI tar fart på riktigt (men se upp för AI-washing)
Den stora snackisen under december som kommer sätta tonen för 2023 är utan tvekan ChatGPT. Om du mot all förmodan missat vad det är så kan du läsa mer om det hela här. Bästa sättet att förklara fenomenet är att det är en ny sorts Siri eller Alexia (de kan dock slänga sig i väggen och bleknar milt sagt i jämförelse, för detta är en Siri på steroider). AI hade en stor peak 2019 och föll sedan bort lite, men efter några sövande år med fokus främst på Blockchain är 2023 återigen AI:ns år.

Som vanligt, när det kommer till AI, är det mycket snack just nu om diverse yrkens undergång, och tongångarna kommer bara att eskalera under 2023 med diverse domedagsprofetior kring olika yrken. Detta är dock ett vanligt misstag kring AI taget från det vi sett i diverse Hollywood-dystopier. Man ska snarare se AI:n som ett komplement än som ett hot, för min djupa övertygelse är att det som är genuint mänskligt kan inte digitaliseras. Jag tror att fenomenet 'No-code AI' kommer slå igenom ordentligt, men se upp för diverse AI-washing och skitsnackare som kommer från bolag och plattformar som säger att de revolutionerar världen genom deras magiska AI-lösning.

2. Reglering och ännu mer reglering
Mognadsfasen som techvärlden går igenom innebär att tiden i vilda västern är över. Konsumenter har en medvetenhet kring det digitala där man vet sitt värde, och politikerna och lagstiftningen kommer alltmer i kapp. Gott så. Bland annat FTX-härvan under hösten 2022 har visat hur viktigt det är för tech att vara reglerat. Räkna med än mer kontroll, granskningar och stora böter mot techsektorn från politiskt håll under 2023.

3. Tech-vintern är långt ifrån över
Det är milt sagt dystra tider för techsektorn. Under 2022 har drygt 150 000 jobb inom tech-industrin rationaliserats bort, och ännu fler uppsägningar väntar inför 2023 där Alphabet, Googles moderbolag, har aviserat över 10 000 uppsägningar med början i januari. För den nördige finns här en hel graf där man kan följa hur det ser ut med uppsägningarna för storbolagen. 2023 kommer bli ännu ett tufft år med en fortsatt jakt på lönsamhet.

4. Arbetsgivarens marknad
Varselvågor och uppsägningar hör inte till ovanligheterna under en lågkonjunktur, och det är något som i mångt och mycket kommer prägla 2023. Bolag som är byggda på rätt sätt från grund med lönsamhet och en kultur med människan i centrum kommer att stå sig starka, men många andra bolag kommer tyvärr ha ett väldigt tufft 2023. I tuffare tider bli bolagen (det vill säga ledarskapet) mer nervöst och ängsligt. Där finhet fanns kommer nu kontroll införas. En kan tycka att arbetstagare har haft väldigt fina år med stor frihet, och i många aspekter har det varit arbetstagarens marknad där de har kunnat välja väldigt fritt.

När en arbetsplats inte har passat ens preferenser har man kunnat gå vidare för att ”få som man vill”. Under 2023 kommer det dock bli ombytta roller. Folk kommer inte att chansa hursomhelst med ett jobbyte eftersom att man i större utsträckning kommer att söka trygghet. I jakten på lönsamhet tippar jag att många techbolag under press kommer ta tillbaka en stor del av den frihet som getts tidigare genom exempelvis flex och hybridarbete, men sen kan man diskutera om det är rätt åtgärd eller ej.

5. Get hållbar or die trying
Min första bok hette ju ”GET DIGITAL – or die trying”. Om jag skulle skriva om den idag skulle den nog heta ”Get sustainable – or die trying” för hållbarhet är utan tvekan the new kid on the block. Teknik och hållbarhet smälter alltmer samman, och detta är inte goda nyheter bara för alla oss dödliga på jorden. Utan många inser alltmer affärsnyttan i det hela.

Under 2023 kommer vi att se en allt större rörelse mot en mer hållbar teknik. De flesta av oss är ju beroende av teknik – som våra smartphones, surfplattor och datorer – men var kommer komponenterna ifrån för att tillverka våra favoritprylar? Människor kommer att tänka mer på var sällsynta jordartsmetaller till saker som datorchips kommer ifrån och hur vi konsumerar dem. Större krav kommer att ställas från konsumenter, och företagen, om de vill vara relevanta, måste därmed lyssna. Sverige har alla förutsättningar att bli agendasättande kring den nya gröna teknikvågen och skulle kunna bli ett Silicon Valley för hela fenomenet. Vi ser reda goda exempel som XShore som försöker elektrifiera båtar, Heart Aerospace inom elflyg, CAKE med elektriska motorcyklar, Northvolt inom batterier och Einride med lastbilar för att bara ta några exempel. Jag hoppas innerligt att våra politiker vaknar till, tar denna fana och krokar arm med näringslivet för att möjliggöra detta.

Avslutande reflektioner
Det är ingen slump att det i och med den första industriella revolutionen under 1700-talet även påbörjades en sekularisering av västvärlden. Modernismen föddes, och sen kom postmodernismen där jaget och individen kom i fokus. I dagens kultur är teknik och det digitala det närmsta vi kommer gud, magi och gudomlighet. Vi rör vid en skärm och försvinner i en annan värld. Vi sitter i ett fordon och kan färdas över hela planeten. Teknik gör nämligen det som såg ut som en omöjlighet fullt möjligt. Men teknik leder oss tyvärr även mot alltmer ängslighet och ensamhet och till en illusion av gemenskap istället för den äkta varan. Vi är trots allt i grunden ganska primitiva varelser som behöver uppmärksamhet, relationer och det fysiska.

Jag har predikat detta länge och skrivit böcker om det, men låt mig säga det igen: i en tid där allt digitaliseras ökar värdet av det som inte kan digitaliseras. Människan, mänsklighet och det kreativa är kärnan av de vi är. Låt det blomstra under 2023, låt det få komma fram ännu mer och var den medmänniska du själv vill ha att göra med under året som kommer.

Förhoppningsvis är du då en medmänniska som ger hopp och framtidstro för de som omger dig och för de som du påverkar! Med det får jag önskar er ett gott nytt 2023.

ARASH GILAN, vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han
driver även vd-podden och skrivit flera böcker inom tech och digitalisering där den senaste boken heter “En djävel på e-handel”.

Läs mer