Idén föddes på Smärtrehab vid Danderyd Sjukhus. Många patienter med whiplashskador blev inte bättre med tiden. De blev istället successivt sämre. Smärta övergår till långvarig smärta.
Nästan 90 mil från Danderyds sjukhus, i Luleå, togs de första spadtagen till företaget Curest för drygt två år sedan. Bolaget ville förena nytta med nöje – och göra det med VR-teknik.
”Problemet är att fysioterapi kan vara omotiverade och långtråkigt”, säger Curest vd Emil Lilja, som är ingenjör i botten, om varför så många patienter generellt inte blir bättre trots att de går igenom sjukhusens rehabprogram.
Han förklarar hur Curest gör träningen kul och med teknik kan mäta hur bra den är. Patienterna kan träna på vårdcentral eller hemma med ett VR-headset. En övning kan vara att putta en minigolfboll i ett hål eller att styra ett flygplan genom loopar. Tekniken mäter inte bara hur ofta patienten gör sina övningar utan också hur pass effektiva de är. På det sättet blir det lättare för sjukvården att förstå patientens utgångsläge – lite som om en tandläkare kunde mäta hur många gånger man egentligen använder tandtråd.
Tar in kapital
Nu har Curest för första gången tagit in externt kapital. Bolaget fyller kassan med 8 miljoner kronor från investmentbolagen Fort Knox i Umeå och Saminvest samt delar av befintliga delägare.
Med pengarna kommer Curest att vid sidan av sin B2B-affär, till privata vårdgivare och offentlig sektor, börja marknadsföra sig direkt med privatpersoner.
”Vi har gjort ett test med personer med nackskador och alla som var med i testet var nöjda och någon sa ‘det här är det bästa jag har gjort på 25 år’.”
Curest erbjudande är VR-glasögonen och övningarna i kombination med digitala möten med fysioterapeuter.
”Det finns Kry för sjukvård och Mindler för psykisk hälsa och vissa digitala tjänster med fysioterapi – men vi lägger till övningarna. Det blir en ny dimension. Vi löser alltihopa och gör så att träningen blir av.”
Lika från Malmö till Karesuando
Curest har hemvist i Norrbotten och på hemmaplan ser man tydligt hur bolaget kan komma till nytta, säger Emil Lilja. Det tar exempelvis många timmar för att åka från Kiruna till Luleå för att besöka fysioterapeut.
“Går du runt och har ont och behöver fysioterapi ska du få hjälp var du än bor, om det nu är Karesuando, Pajala, Stockholm eller Malmö. Vi vill se till att alla får möjlighet att få samma vård. Även i Stockholm kan det vara svårt, där det är för mycket människor. Vi försöker passa in och försöka hjälpa så många som möjligt utan att det blir one size fits all.”
Curest ska designa fysioterapin efter patienten.
”Det är inte den A4-lappen som låg kvar i kopiatorn som alla får.”
Det nybildade bolaget kommer att ha en omsättning på 800.000 kronor i år. Nästa år hoppas man få rull på affärerna med B2C-segmentet med mer marknadsföring. Dessutom ser man en öppning för att expandera geografiskt, genom sina samarbetspartners.
“Genom business to business kommer vi ut i världen. Folk går runt och har ont och behöver fysioterapi överallt i världen”, säger Emil Lilja.
Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!