Sök ikon

Enerpoly vill göra batterier mer miljövänliga – plockar in 15 miljoner

Dr. Samer Nameer, Eloisa de Castro, Dr. Mylad Chamoun

“Tillsammans kan vi röra oss mot att bygga en framtid där alla har tillgång till ren energi”, säger vd Eloisa de Castro.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Enerpoly har utvecklat ett billigare och mer miljövänligt batteri som använder sig av zink istället för litium. Bolaget grundades 2018 av forskarna Dr. Mylad Chamoun och Dr. Samer Nameer

Zinkbatterier i sig är inte något nytt, men har hittills inte haft samma uppmärksamhet som litiumbatterier. Det har dock varit en renässans för zinkbatterier på senare tid då ny forskning har lyft fram dess potential, enligt bolaget själva. Enerpoly har en utvecklat en patenterad teknologi för laddningsbara zinkjon-batterier, som bolaget hoppas kunna kommersialisera.

Nu stänger bolaget en såddrunda på 15 miljoner kronor. 

”Energikrisen påverkar oss alla. Enerpoly är ett intressant bolag då de arbetar med att lösa flera av energikrisens problem, genom överkomliga priser och en tillförlitlig leveranskedja inom energilagring. Utvecklingen är avgörande i dessa tider när energisäkerhet, tillgång och hållbarhet blir avgörande för Norden”, säger bankchefen Eirik Winter som nu går in i Enerpoly.  

På investerarlistan finns också bland annat Fredrik Sidhagen (vd på RCO Group) och Johan Nord (tidigare kommersiell chef på Trustly) samt bankprofilerna Malin Engman och André Rhodin.

Kapitalet planeras att användas för att finansiera ett pilotprojekt av sin teknik, med start 2023. 

“Batteriindustrin kämpar för att skapa lokala leveranskedjor och produktionsinfrastruktur för att säkerställa framtida stabilitet. Det är därför det är så viktigt att Enerpolys teknologi bygger på globalt rikliga material och att vi siktar på att etablera batteritillverkning just här i Sverige, med en teknik som använder material som kan köpas i Sverige. Faktum är att stora mängder zink nyligen upptäcktes i silvergruvorna i Sala”, säger bolagets vd Eloisa de Castro.

LÄS MER: 20 heta doldis-startups som ska fixa energikrisen – AI, batterier av trä och hemlig storsatsning

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer