Ett halssmycke i form av en metallplatta. Så anspråkslös såg en av Stockholms största statussymboler ut på 20-talet.
Här var nämligen varuhuset Nordiska Kompaniet först i Europa med ett tidigt “kontokort”. Brickan signalerade att kunden hade en hög kreditsäkerhet och fritt kunde shoppa först, betala senare.
Nytt paradigmskifte på betalmarknaden
De moderna betalkorten slog igenom brett först under 70-talet när jättarna MasterCard och VISA etablerade sig i Sverige. Korten – som nu var kombinerade betal-, kredit- och uttagskort – användes snart av 40 procent av landets invånare.
Under det senaste decenniet har vi återigen upplevt ett paradigmskifte på betalmarknaden, i takt med att allt fler digitala betallösningar har introducerats. Mellan 2010 och 2020 minskade användningen av kontanter vid betalningar från 39 till 9 procent och transaktioner vid uttagsautomater gick ner från 214 till 65 miljoner mellan 2014 och 2020.
”De nordiska länderna sticker ut tydligt”
Under samma tidsperiod har även e-handeln och mobila betalningar fått sina stora genombrott i Norden. Det framgår tydligt i Svea Banks nysläppta rapport ”Payments in the Nordics”. Hela 66 procent av alla som tillfrågats i rapporten handlar idag online minst 1-3 gånger i månaden. En utveckling som visar hur mycket vi lutar oss mot de nya betallösningarna.
”De nordiska länderna är i framkant när det gäller betalningsinnovationer och sticker tydligt ut när det gäller hur lite kontanter vi hanterar. Smarta kreditlösningar och betalappar har gjort att vi har tagit oss långt på vägen mot det kontantlösa samhället”, säger Magdalena Caesar, Business Area Manager Payments på Svea Bank.
Därför älskar Norden kontaktlösa betalningar
De främsta anledningarna bakom vår kärlek till kontaktlösa betalningar är två: Högt förtroende för banker och en stor öppenhet för ny teknik, som ofta utvecklas av lokala och innovativa fintechbolag. 29 procent av de tillfrågade i undersökningen använder regelbundet appar som Swish, Vipps och MobilePay när de shoppar.
”Historiskt sett har de nordiska länderna ofta varit i framkant när det gäller att ta fram och anta ny teknik. Jag tror att den trenden kommer att fortsätta. Bara under de kommande åren kan vi få se många spännande framsteg på marknaden”, säger Magdalena Caesar.
”Så måste handlare leva upp till kundernas krav”
Hur påverkar det här då företag som är eller vill bli etablerade i Norden?
Framför allt måste de ha en god förståelse för vilka krav som kunderna har på köp- och betalupplevelsen.
”Kunderna i Norden förväntar sig en smidig och friktionslös e-handel, oavsett om de handlar online eller i butik. E-handlare måste i allt större utsträckning också kunna erbjuda en enhetlig betallösning i alla sina kanaler, för att leva upp till kundernas höga krav”, säger Magdalena Caesar.
DEL 1 AV 3: Ta del av alla insikter i rapporten ”Payments in the Nordics” här!