Föräldrar världen över kan förenas i utmaningarna som småbarnslivet bjuder. Ta att natta barn som exempel. Det kan vara lika delar en mysig nedvarvning som en desperat kamp för hålögda mammor och pappor.
Bolaget Saga hade en lösning på problemet. De byggde en sömnapp för barn med ett bibliotek inlästa sagor som skulle fungera som ett komplement till de vardagliga rutinerna.
Tjänsten lanserades i Ryssland, där grundarparet Svetlana och Erik Björkman, med bakgrund på skönhetsmärket Oriflame, hade affärsingångar. När Ryssland anföll Ukraina i slutet av februari brakade nästan allt samma, privat och professionellt.
Svetlana Björkman kommer från Ukraina och hennes första prioritet blev att se till så att familjen var i säkerhet. Samtidigt rasade intäkterna för bolaget Saga Sleep, som hade 80 procent av omsättningen i det nu hårt sanktionerade Ryssland.
”Min fru och partner är från Ukraina så vi blev väldigt påverkade av kriget. Det var svårt att fokusera. Dessutom är vår tekniska chef en ryss som nu har flytt till Thailand med sin familj.”
Erik Björkman, vd för Saga, säger att paret ställdes inför en tuff avvägning.
”Vi var tvungna att ta ett beslut: Ska vi bara lägga ner allt?”
Beslutet blev att fortsätta.
”Det var inget djupt tvivel. Vi lever ju båda på det här och det fanns egentligen ingen annan väg så vi stålsatte oss. Men det är klart att vi har dragit varandra genom detta, det har inte varit hunky dory.”
Började om från scratch
Bolaget hade genomfört en finansieringsrunda i november och samlade sina investerare för att fråga om de skulle skicka tillbaka pengarna eller satsa på en ny marknad.
Det blev en ny marknad och en ny produkt. I juli lanserades Stella Sleep till den engelskspråkiga marknaden. Appen har nu laddats ner 12.000 gånger (vilket kan jämföras med nästan en halv miljon nedladdningar för Saga Sleep).
De flesta investerarna stannade kvar, säger Erik Björkman. Och bolaget, som i stort sett fick kavla upp ärmarna och börja om från början, ger nu styrkebesked i form av en ny finansieringsrunda i oktober. Saga tog in 13 miljoner kronor och fyllde på ägarlistan.
”Det är ett gott bevis att vi kunde resa ytterligare en runda nu, och att vi har attraherat sex nya investerare, som tillsammans med 11 existerande investerare har skjutit till kapital”, kommenterar vd:n.
På ägarlistan finns bland annat Viva Wine-delägaren John Wistedt och Alireza Etemad som är partner på IK partners. Bland de nya investerarna i senaste rundan märks näringslivsprofilen Maria Rankka, Silver Life-vd:n Carl-Johan Westring och Henrik Wrangel, med bakgrund på Kry.
Värvade världskändis
Bolaget har också fått draghjälp av den legendariska Monthy Python-medlemmen John Cleese (som sågade hotellutbudet under sin Sverige-turné tidigare i år) – och hans 5,6 miljoner följare på Twitter.
Grundarna fick kontakt med humorlegendaren genom gemensamma bekanta. Nu har britten läst in sagor för att söva småbarn.
Erik Björkman beskriver stjärnvärvningen som rolig, vass och underbar.
“Han är lite picky. Men han har också ett hjärta att hjälpa ukrainare och ett finansiellt intresse i och med att han får royalties.”
Erik Björkman säger att bolaget nu söker sin nästa världsstjärna, gärna en kvinna som är mormor eller mamma själv.
Syntetiserade släktingar
En stjärnspäckad nattning är bara ett av flera spår som Saga arbetar med. Bolaget satsar stort på att syntetiserade röster är framtiden. Genom att skapa en trovärdig talsyntes av en pappas eller mormors röst kan en förälder läsa valfri saga på distans när barnet sover över hos någon annan eller en äldre släkting finnas kvar som berättare efter sin bortgång.
”Det finns men är tidigt i sin linda”, säger Erik Björkman.
Bolaget har kontakt med det ukrainska bolaget Respeecher som låg bakom att James Earl Jones ikoniska röst kunde återskapas för Darth Vader i de senare Star Wars-filmerna.
Erik Björkman säger att det finns utmaningar i att få kunder att digitalisera sin röst men hoppas ändå att bolaget har 10.000 syntetiserade röster i år.
”Om fem år hoppas vi att i har 50.000 syntetiserade röster och att vi är en bra kanal för att spara audiominnen.”
Sett till omsättningen har Saga faktiskt ökat från förra året. Bolaget som föddes under covid såg bra drag i den ryska appen de första två månaderna. I år väntas omsättningen landa på 1,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en halv miljon för fjolåret.
Bolaget går fortfarande med förlust men hoppas gå med vinst i slutet av 2023 eller i början på 2024.