Sök ikon

Svenska Inzile i konkurs – elbilsbolaget kollapsar

Juan Carlos de Rio, vd Inzile. Foto: Press

Noterade elfordonstillverkaren Inzile kastar in handduken och nu går minst 100 miljoner kronor upp i rök.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Strax före nio på måndagsmorgonen meddelade ledningen för elfordonstillverkaren Inzile att en konkursansökan ska lämnas in senare under dagen.

I ett pressmeddelande skriver bolaget:

"Orsaken till konkursansökan är att Inzile inte har lyckats lösa sin ansträngda finansiella situation. Ett bryggfinansieringslån om cirka 50 miljoner kronor har förfallit till betalning och Bolaget har inte tillgängliga medel att betala lånet och ackumulerade leverantörsskulder".

Inzile är noterat på Stockholmsbörsens handelsplats First north. Innan konkursbeskedet var börsvärdet drygt 110 miljoner kronor. Ett värde som nu går upp i rök. Störst ägare är Ragnar Åhgren med drygt 30 procent av aktierna och Lars Göran Bäckvall som äger 5,5 procent av aktierna.

Det har varit ett stormigt år för bolaget redan innan konkursen. För två månader sedan lämnade styrelseordföranden Håkan Örtenholm sitt uppdrag bara tre dagar efter att han omvalts. Han ersattes av styrelseledamoten  Enrique Banuelos.

Bakgrunden till Örtenholms sorti var ett avslöjande i Dagens Industri att den avgående ordföranden har haft skulder hos Kronofogden som ska täckas med en försäljning av 25.000 aktier i det egna bolaget, en tillgång som i nuläget är fryst.

Även Inziles revisor har lämnat skutan, vilket DI också skrivit om. Detta skedde efter att revisorn riktat hård kritik mot förra årets styrelse och menade att aktieägarna skulle kunna kräva skadestånd från flera ledamöter, däribland Måns Sjöstedt.

Bakgrunden till kritiken är slarv vid förvärvet av spanska QEV Holdings samt att bolaget inte upprättat en godkänd årsredovisning.

"Sammantaget konstaterar vi att Ragnar ÅhgrenVivianne HolmMeg TivéusLeif Lindqvist och Måns Sjöstedt under året ingått i olika sammansättningar av bolagets styrelse som på olika sätt har medverkat till att bolaget till ett mycket betydande belopp har förvärvat aktier vars faktiska värde inte vid någon tidpunkt har kunnat beläggas genom en värdering", skrev revisorn Henrik Boman i revisionsberättelsen.

Läs mer