Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Yasin satt inlåst misstänkt för kidnappning – drog ändå in storkovan

Yasin Mahamoud. Foto: Pressbild

Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för den misslyckade kidnappningen av artistkollegan Einár. Men det gick ingen nöd på honom under tiden då han satt häktad. Istället drog han in miljonbelopp och gjorde utdelning på flera hundra tusen, visar en färsk årsredovisning.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Breakit har tidigare skrivit om de nya makthavarna inom musik-Sverige – unga artister (framför allt svenska rappare) som valt att nobba de traditionella skivbolagen för att starta egna. Detta samtidigt som de erövrar Spotify-listorna och tjänar stora pengar.

Yasin Mahamoud är en av dem. Han gjorde raketkarriär som rapparen Yasin med hela landet. Under 2021 var han en av Sveriges mest spelade artister (med miljoner streams!) och han släppte dessutom hitlåten “Ge upp igen” med Miriam Bryant som fick 500.000 spelningar under ett dygn.

LÄS MER: Han blev störst i Sverige – så gick Einárs affärer på slutet (nya siffror)

Men hans liv innehöll även om en mörk baksida präglad av kriminalitet – där han dömdes för förberedelse av kidnappning av den nu mördade rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Enligt det senaste bokslutet har Yasin under tiden då han satt häktad ändå tjänat miljoner på sin musik. Siffrorna för hans Nomad Empire, som sträcker sig från 2020-05-01 till 2021-04-30, visar att Yasin Mahamoud drog in 5,7 miljoner kronor. En rejäl förbättring gentemot året innan då han hade intäkter på 1,9 miljoner kronor. Rörelsevinsten ökade från 0,6 miljoner kronor till 1,4 miljoner.

Den största kostnadsposten är “råvaror och förnödenheter” som ligger på 2,2 miljoner kronor, att jämföra med 0,4 miljoner året innan. Yasin Mahamoud gjorde en utdelning på 350.000 kronor.

Det var förra sommaren som Yasin Mahamoud till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov. Det kunde bevisas att han hade tagit på sig uppdraget att lura Nils ”Einár” Grönberg till en musikstudio där han skulle bli kidnappad av personer med koppling till Vårbynätverket. Den planerade kidnappningen misslyckades den kvällen, men två veckor senare var det en annan rappare som förde Einár till lägenheten där människorovet ägde rum.

Yasin Mahamoud släpptes på fri fot strax innan nyår 2021 efter att ha avtjänat fem månader av straffet.

Läs mer