Sök ikon

Konkurserna fortsätter hagla: ”Förmodligen toppen av ett isberg”

Foto: TT

Den illavarslande trenden håller i sig. Konkurserna fortsätter att öka kraftigt i Sverige – för tredje månaden i rad.
Vissa branscher är mer drabbade än andra. Värst är det för e-handeln men även restaurangbranschen och padeln sticker ut.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

I oktober gick 655 aktiebolag i stöpet. Det är mycket. Och det innebär att trenden med en kraftig ökning av konkurser håller i sig för en tredje månad i rad. Oktobersiffran i år är 46 procent högre än motsvarande månad i fjol och för första månaden uppvisar samtliga storstadsregioner stora ökningar. Detta framkommer i ny konkursstatistik från Creditsafe. 

”Det är stora ökningar i hela landet och framför allt i storstäderna. Samtidigt är det förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu och fler konkurser är att vänta”, säger kreditupplysningsbolagets vd Henrik Jacobsson.

I Stockholm har konkurserna ökat mest, med 75 procent, på årsbasis. I Västra Götaland är motsvarande siffra 63 procent och i Skåne rör det sig om en 35-procentig ökning. 

Läget är tufft inom restaurang och detaljhandel. Men även padeln sticker ut.

E-handeln är värst drabbad, från 95 konkurser förra året till 145 under samma period i år. Minskad köpkraft och ökad konkurrens från den fysiska handeln ses som huvudförklaringar.

”Det återstår att se hur julhandeln kommer påverkar försäljningen”, säger Henrik Jacobsson.

Inom racketsporten padel har 15 bolag försatts i konkurs denna månad. Och regionalt sticker Örebro ut med en ökning med 127 procent. Flera av företagen ägdes av We Are Padel, WAP, med säte i Örebro. 

”Det är en kombination av överetablering, minskad efterfrågan från konsumenter och lönsamhetsproblem som nu leder till att många padelanläggningar läggs ner eller försätts i konkurs”, säger Henrik Jacobsson. 

Störst konkurs i oktober månad stod anrika Indiska för. Den nära 115-åriga klädkedjan hade en omsättning på 370 miljoner kronor och 154 anställda men hade svårt att betala av skulderna som byggts upp under pandemin. 

Läs mer