Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter rasistiska påhoppen – nu varnar techprofilen Kat Zhou svenska bolag: “Utländska talanger kan komma att dumpa techbolagen – ta det på allvar!”

Kat Zhou, tidigare Spotify-anställd, har blivit viral. Foto: Twitter/Privat

Tweetsen där hon skriver om sina upplevelser med rasism i Sverige har delats 25.000 gånger. Den tidigare Spotify-anställde Kat Zhou varnar nu för att det nya politiska klimatet kan få duktiga techtalanger att välja bort Sverige.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Det var i förra veckan som en Twitter-tråd från den asiatisk-amerikanska seniora produktdesignern Kat Zhou skakade om internet. Kat Zhou berättade om åtskilliga rasistiska incidenter som drabbat henne sedan hon flyttade till Stockholm för tre år sedan. Om hur människor har kommit fram på stan och skrikit rasistiska förolämpningar i hennes ansikte, gjort obscena, rasistiska gester och andra mikroaggressioner som hon har utsatts för.

När Kat Zhou tryckte på publicera-knappen hade hon 1400 följare. Idag har hon 16.100 och ett inlägg som fått nära 25.000 retweets.

“Jag var på en designkonferens i Seattle och när jag vaknade nästa morgon så blev jag chockad. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Jag brukar twittra om design och etik, inte om den här typen av grejer”, säger hon när Breakit når henne.

Sedan Kat Zhou delade med sig av sina upplevelser har hon ifrågasatts av profilerade högerdebattörer som Hanif Bali och Ivar Arpi. Andra har kommit med påståenden om att hon bedriver en ”smutskastningskampanj” på uppdrag av den kinesiska regimen – då människor luskat ut att hon ska vara anhörig till en anställd på det kinesiska finansdepartementet.

Dödshoten haglar in

Kat Zhou var aldrig rädd för att publicera, men hon har efteråt fått motta bland annat dödshot.

“Jag har fått hundratals meddelanden, riktigt vidriga sådana. Att jag har fått dödshot känns förstås hemskt. Det är också talande att människor visar sina rätta färger i tråden – det är inte bara anonyma troll – de känner sig faktiskt bekväma med att använda sina riktiga namn när de skickar hot.”

Kat Zhou är uppvuxen i USA, och har under flera år arbetat som produktdesigner. Vid sidan av har hon ett eget projekt hon beskriver som 'ett ramverk och en verktygslåda som hjälper produktteam att reflektera över deras produkters konsekvenser'. Metodologin har använts av bland annat IBM och Spotify. På grund av det här arbetet har Kat Zhou även citerats av bland annat BBC och Wired, och hållit föreläsningar på universitet som Harvard, Duke och Brown. Anledningen till att hon flyttade till Sverige för tre år sedan var just Spotify. En stor del av Spotifys arbetsstyrka på Stockholmskontoret består av talanger från andra länder.

Trakasserierna började nästan omedelbart när han landade på svensk mark.

“Människor ställde problematiska frågor betydligt oftare än vad jag har varit med om någon annanstans i världen. ‘Var är du ifrån, på riktigt?’ De gjorde antaganden om att jag var koreansk eller japansk. Äldre människor stack ut sina armar för att jag inte skulle komma för nära, vilket de inte gjorde åt någon annan. Vid ett tillfälle sprang män efter och hostade åt mig på stan.”

Vid ett annat tillfälle blev hon trängd av två hotfulla, vita män som gjorde rasistiska gester. Kat Zhou fotade männen, som också fått en plats i Twittertråden, tillsammans med en video på en kvinna som kallar henne “Asian trash”.

Hon har anmält händelserna till polisen, men förundersökningarna har lagts ner. Det var rättssystemet, kombinerat med de förslag som lagts fram av den nya regeringen i Tidöavtalet som till slut fick det att koka i kroppen på Kat Zhou.

“Om det här varit USA hade jag postat direkt. Om du kan fånga människorna på bild så läggs det direkt ut i sociala medier. Det är inga konstigheter. Jag frågade ett par av mina kollegor som jobbar inom rättsväsendet i Sverige och de sa att jag borde vara försiktig på grund av att jag kan dömas för förtal. Jag upplever det som att det finns få resurser för människor som har utsatts för hatbrott i Sverige.”

Men varför valde du att twittra om detta just nu, och inte när incidenterna inträffade i februari och april?
"
När jag fick reda på att förundersökningen skulle läggas ner försökte jag glömma allt. Men sen kom det svenska valet. När vi fick se de främlingsfientliga förslagen som den nya regeringen lade fram så blev det tydligare än någonsin att allt hör ihop. Den här typen av attacker har att göra med det politiska klimatet i Sverige.”

“Techbolag som Spotify kommer få problem”

Att som invandrad kvinna arbeta inom den mansdominerade techsektorn är tufft i sig. Men Kat Zhou säger att beteendena främst har spelats upp på stan, och inte på arbetsplatsen.

“På Spotify pratar alla olika språk då typ 70 procent, grovt räknat, är från andra länder.”

Fick du någon support från Spotify, då det hände under tiden du arbetade där?
“Ja. Många av de stora techbolagen har utvecklat communitys för icke-vita medarbetare där denna typ av frågor kan lyftas och hanteras. Spotifys asiatiska resursgrupp för medarbetare, som jag var en del av och även ledde under en tid, har alltid varit stöttande och vill att vi som jobbar där mår bra. Sådana grupper är viktiga eftersom techbolag är så internationella i sin natur.”

På sikt tror dock Kat Zhou att svenska techbolag kommer få problem med att rekrytera utomlands, på grund av det svenska politiska klimatet.

“Om den svenska regeringen kommer fortsätta tillåta den här typen av hatiska beteenden så får bolagen det svårt att rekrytera folk. Svenska techbolag betalar bra för att vi ska komma hit, men inte lika bra som i USA. Om man adderar lagret med attackerna, så kan människor börja ifrågasätta varför de ska flytta – och svenska techbolag är väldigt beroende av att hitta människor utomlands”, säger hon och fortsätter:

“Jag har pratat med flera vänner som också är migranter som börjar ifrågasätta vad som håller dem kvar här. Det här är en fråga techbolagen kommer behöva ha på sitt bord.”

Vad behöver techbolagen göra?
“Prata med politikerna och uppdatera policies nu när det politiska klimatet är något annat. Alla som flyttar hit, oavsett hur mycket pengar de har, eller hur mycket skatt de betalar, är värda att accepteras.”

Kat Zhou slutade jobba på Spotify i juli. Idag arbetar hon på ett annat företag i Stockholm.

“Jag vågar inte säga vilket, på grund av säkerhetsrisken.”

Samtidigt som högerdebattörerna har kritiserat Kat Zhou har en grupp som håller varandra om ryggen växt fram.

“Jag har mött en otrolig solidaritet från människor som vill dela historier som de har gått igenom. Men givet att det här är en grej så undrar jag varför det inte finns mer resurser för offren?”

Läs mer