Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Mer huvudvärk för Filip Tysander – dras inför rätta av konkurrent

Daniel Wellingtons Filip Tysander och Golden Concepts Puia Shamsossadati. Foto: Press/Montage

Det sargade klockbolaget Daniel Wellingtons problemlista växer.

Svenska Golden Concept anklagar Filip Tysanders bolag för plagiat och har skickat in en stämningsansökan, rapporterar Dagens Industri.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Breakit har tidigare berättat om entreprenören Puia Shamsossadati och hans Golden Concept som täljer guld genom att sälja exklusiva mobilskal

Nyligen lämnade det Malmöbaserade bolaget in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen. Golden Concept menar att Daniel Wellington säljer en klocka som inkräktar på bolagets upphovsrätt. Enligt anklagelserna har klockbolaget plagierat en av Golden Concepts flaggskepssprodukter, ett förgyllt skal till en Apple Watch.

“Det är med stor besvikelse vi nu tvingats ta till rättsliga åtgärder för att skydda våra originalidéer och produkter. Golden Concepts stämningsansökan i Sverige mot Daniel Wellington bygger på vårt designskydd i EU och svensk upphovsrättslagstiftning. Det blir upp till svensk domstol att nu avgöra om våra rättigheter har kränkts av Daniel Wellington”, säger Puia Shamsossadati enligt Dagens Industri.

Bolaget har "utan framgång" försökt övertyga Daniel Wellington om att deras produkt är för lik originalet.

"Jag leder själv arbetet med att designa var och en av våra prototyper. Samtliga är resultatet av en enorm mängd hårt arbete, tid och kärlek", beklagar Puia Shamsossadati sig i pressmeddelandet som Breakit också har fått tag på. 

I somras kunde Breakit berätta att Daniel Wellington initierat ett stort sparpaket inklusive många uppsägningar av personal. Moderbolaget JFT Holding gjorde en nettoförlust på 275 miljoner kronor under 2021, i skarp kontrast till den gyllene åren kring 2017 då vinsten översteg 600 miljoner kronor. 

Dagens Industri skriver att man sökt företrädare för Daniel Wellington men utan resultat.

Läs mer