Sök ikon

Venizum vill stötta människor i Iran – vill hjälpa till att skicka brev

Venizum-grundaren Maziar Nodehi.

Venizum-grundaren Maziar Nodehi har tagit fram en tjänst som hjälper företag att översätta texter. Nu vill han använda bolagets lösning för att uppmärksamma protesterna i Iran. Och göra det möjligt för människor att skicka och dela brev.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Människor i Iran fortsätter att protestera mot styret i Iran. Likaså hedras den 22-årige Mahsa Jina Amini, som dog i fängelse efter att ha gripits av den iranska moralpolisen. Trots att människorättsgrupper rapporterar att antalet döda i protesterna är uppe i över 200 personer

Protesterna har hörts även i Sverige. Inte minst inom den svenska tech-scenen och från de många entreprenörer som har sina rötter i Iran.

Mouna Esmaeilzadeh besökte Alexander Pärleros podd Framgångspodden för att prata om förtrycket i Iran. Företagsledaren Azita Shariati, som korats till näringslivets mäktigaste kvinna, har i sociala medier visat sitt stöd till kvinnorna i Iran. 

Riskkapitalisten Nora Bavey klev upp på scenen under Oslo innovation week för att föra folket i Irans talan.

“Jag är en av de som har haft tur och fått uppleva allt det som vi nu kämpar för”, skrev hon inför eventet. 

En annan entreprenör som vill hitta ett sätt att stötta människorna i Iran är Venizum-grundaren Maziar Nodehi

Breakit uppmärksammade nyligen entreprenören på SaaS Summit-galan, där hans bolag utnämndes till årets nykomling. Han har själv rötter i Iran och ville hitta ett sätt att använda bolgets resurser till att hjälpa människor. 

Nu har de lanserat initiativet Letter to Iran – en tjänst som ska låta människor skicka fysiska brev till Iran. Med automatisk översättning från översätta texter till Farsi. Breven ska både kunna delas ut till personer i Iran genom ej avslöjade organisationer liksom delas i sociala medier.

“När regimen stängt ner dagens viktigaste kommunikationskanal, då ska vi kunna gå tillbaka till den offline-version vi hade förr i tiden – brevväxling. Jag vet att det finns många där ute som vill hjälpa men som inte vet hur, nu finns det ett konkret sätt genom vår teknik”, säger Maziar Nodehi.

På sajten framgår att breven kommer korrekturläsas och granskas för att säkerställa att ingen skriver inte innehåller “hat, rasism eller spam”. Där skriver bolaget också att de friskriver sig från risken att någon annan än den tänkta mottagaren läser brevet.

Hur tänker ni kring risken att någon kan råka illa på grund av vad som skrivs i breven? 

“I dessa situationer är säkerhet otroligt viktigt. Av den anledningen så uppmuntrar vi ingen att dela någon persondata i detta brev och vi erbjuder därför full anonymitet. Du bestämmer helt och hållet själv om du vill ge ifrån dig namn eller mejladress och om du gör det är det på eget bevåg. Men det är viktigt att veta att du inte behöver göra det och att det är upp till var och en. För utdelaren och mottagarens räkning avslöjar vi inte vem som delar ut breven – detta för att skydda personer i hela processen.”

Maziar Nodehi vill också sporra fler företag och människor att engagera sig i protesterna i Iran. Han hänvisar bland annat till Elon Musk och dennes Starlink-teknik som förser människor med internet och Skype som erbjuder gratis samtal till Iran.

“Tech är ett viktigt verktyg för att åstadkomma förändring och hjälpa människor. I oroliga tider är rätt information det viktigaste vapnet vi har – för att kunna följa det som händer, att rösterna blir hörda och för att makthavare ska kunna driva på den förändring vi vill åstadkomma. Jag hoppas att fler i tech-Sverige är med oss, regimen får inte vinna den kampen som nu förs av modiga människor i Iran. Ja, Zan Zendegi Abadi (kvinna, liv, frihet reds.anm.)”, säger Maziar Nodehi.

Läs mer