Sök ikon

Annonssamarbete med Almega

Från fällorna med att ha anställda i annat land till det svettiga läget i tjänstesektorn (eller en exklusiv försmak av Almegadagen)

Vad krävs för att dina medarbetare ska kunna arbeta i ett annat land och hur påverkas tillväxten i tjänstesektorn av det tyska elpriset? Arbetsrättsjuristen Mia Fransson och chefsekonomen Patrick Joyce på Almega reder ut några av de hetaste frågorna för svenska arbetsgivare inom tjänstesektorn och delar med sig av sina insikter.

Allt från EU-politik till nya LAS påverkar omständigheterna i tjänstesektorn just nu. Många av gårdagens sanningar är inte längre aktuella och nya dörrar öppnas på många håll. Med avstamp i temat ”Sverige i världen” kommer aktuella frågor inom arbetsrätt, arbetsmiljö och näringspolitik att lyftas och behandlas under Almegadagen som går av stapeln den 30 november. 

Det digitala utbildningseventet – som är arbetsgivarorganisationen Almegas största någonsin – riktar sig till Sveriges vd:ar, chefer och HR-medarbetare inom tjänstesektorn. Under dagen kommer experter inom olika områden att bringa klarhet i frågor du kommer ha nytta av nu och framöver. Två medverkande under Almegadagen är arbetsrättsjuristen Mia Fransson och chefsekonomen Patrick Joyce. Här ger de en försmak av vad de kommer gå till botten med under Almegadagen – och delar samtidigt med sig av värdefulla insikter som du kan ha användning av redan idag.

Se hela programmet för Almegadagen 2022 här! 

Arbetsrättsjuristen Mia Fransson har en lång erfarenhet av rådgivning med fokus på frågor som inkludering, likabehandling och internationell arbetsrätt. 

Vad kommer du att prata om på Almegadagen? 

”Jag och mina två kollegor kommer att prata om vad man som svensk arbetsgivare behöver tänka på när man har personal som jobbar utomlands. Det här är något som har blivit allt vanligare på senare år och som intressant nog skyndades på av pandemin. Plötsligt märkte både arbetsgivare och arbetstagare att det faktiskt gick bra att jobba på distans.” 

Vilka frågor tror du är särskilt intressanta för företagen här? 

”Det finns tre situationer kopplade till utlandsarbete som vi tror att företagen är extra nyfikna på. Den första situationen är när man skickar personal på ett uppdrag utomlands. Den andra är när den anställde själv vill jobba från ett annat land, kanske som ett sätt att förlänga sin semesterresa. Sist men inte minst har vi det svenska företaget som anställer en utländsk person för att arbeta åt dem på distans – som när ett techbolag anställer en programmerare i ett land utanför EU. Vi kommer att gå igenom respektive situation och berätta vad företagen behöver ha på plats för att det ska fungera.” 

Tyvärr har lagstiftningen inte riktigt hunnit anpassa sig till alla former av globalt arbete.

Vilka är fördelarna respektive hindren med den här sortens globalt arbete?

”Många arbetstagare tycker att det är spännande och kul att jobba utomlands i kortare eller längre perioder. För arbetsgivare kan det vara ett sätt att lösa kompetensbristen, dels genom att vara en flexibel arbetsgivare och dels genom att de kan leta efter kompetens världen över. Tyvärr har lagstiftningen inte riktigt hunnit anpassa sig till alla former av globalt arbete än, så byråkratin kan vara snårig och det finns fällor som man kan gå i.”

Kan du ge exempel på något som är viktigt för arbetsgivare att tänka på i de här situationerna?

”Ett exempel är att arbetsgivare som skickar svenska anställda på uppdrag utomlands alltid ska ha intyg från Försäkringskassan om att personen finns kvar i det svenska socialförsäkringssystemet. Annars kan det hända att den anställde inte får sjukpenning vid sjukdom och dessutom kan arbetsgivaren behöva betala sociala avgifter och en sanktionsavgift i det andra landet.”

Vill du veta mer om talarna på Almegadagen? Klicka här!

Chefsekonomen Patrick Joyce ansvarar för analyser av det ekonomiska läget i Sverige och hur det påverkar tillväxt och jobb inom tjänstesektorn. 

Vad kommer du att prata om på Almegadagen? 

”Jag kommer att presentera det ekonomiska läget i Sverige och världen just nu, de utmaningar vi ser och vad de innebär för tillväxten och jobben inom tjänstesektorns olika branscher.” 

På vilka sätt påverkas tjänstesektorn av det rådande marknadsläget? 

”Det är blandat. Det är till exempel inte tjänsteföretagen som drabbas värst av de höga elpriserna. Men Sverige har en elintensiv industri och om krisen blir långvarig kan de behöva dra ned sin produktion. Det kan i sin tur slå mot konsulter inom exempelvis teknik, design och utveckling samt mot bemanningsbranschen. Samtidigt gör prishöjningarna av el och livsmedel att hushållen får tunnare plånböcker, vilket innebär mindre pengar att lägga på hemservice, RUT-tjänster och liknande. Blickar vi utåt kommer en bredare nedgång i världskonjunkturen att skada tjänsteexporten – och den står faktiskt för över 40 procent av Sveriges totala export. Här är den tyska energikrisen en viktig faktor i och med att Tyskland är Sveriges viktigaste exportland efter Norge.”

Hur släcker vi inflationsbrasan?

Vad tycker du själv är den mest intressanta frågan kopplad till ditt ämne?

”Den stora frågan är hur vi ska agera för att den här krisen ska bli så kort som möjligt – hur släcker vi inflationsbrasan? En av de viktigaste utmaningarna är att få till en avtalsrörelse som inte eldar på inflationen. Om vi kan hålla löneökningarna på samma nivå som de senaste tio åren kan vi vara tillbaka på en låg inflation redan om 1,5 år. Försöker vi matcha inflationen i löneökningarna kommer hela utvecklingen däremot bara att rulla på. Det här är inte lätt för löntagarna i och med att inflationen har gjort oss sju–åtta procent fattigare. Men det är en engångsförlust som vi får ta för att förebygga ett mycket värre läge.” 

Säkra din biljett till Almegadagen här!

Läs mer