Kampen i Iran är en stark påminnelse för oss om vikten av kvinnors självbestämmanderätt. I detta har slöjan blivit symbol för kvinnornas frihetskamp mot de iranska makthavarna. Men protesterna i Iran bottnar inte bara i slöjtvånget utan handlar också om den strukturella ojämlikhet som råder i landet. Något som det svenska bolaget Mathem verkar ha missat totalt i deras senaste handling.
Mathem gjorde nyligen en reklam som innehöll en bild på en tjej med slöja – men efter att någon på Twitter för några dagar sedan drog parallell med situationen i Iran valde Mathem att ta bort reklamen, med detta som förklaring:
”Mathem tar avstånd från all form av förtryck. Vi finns till för alla människor i samhället. Reklamen som figurerar producerades för flera månader sedan. På grund av vad som händer just nu i Iran förstår vi dock att den kan uppfattas som tondöv, och kommer därför att ta ner den.”
Mathem fick kritik för att ha med en kvinna med slöja i sin reklam. Som svar på kritiken skriver bolaget att man plockar ner reklamen. Foto: Faksimil/Montage
Här kanske någon tänker att detta är en situation där ’doomed if you do, doomed if you don’t’ men då missar man att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det går att stötta kvinnors kamp i Iran utan att frånta den svenska muslimska kvinnans rätt att få bära slöja. Det förminskar det iranska folkets (främst iranska kvinnors) kamp till frihet när man gör som Mathem gjort.
Kampen handlar bland annat om kvinnans fria val och man kan inte bekämpa kvinnoförtryck med kvinnoförtryck.
Att agera så som Mathem nu gör är inget annat än att likställa slöjan med förtryck
Under det senaste decenniet har slöjan varit hett diskuterad, dess roll och betydelse för den muslimska kvinnan men även för samhället. Det har pratats om förtryck och förbud utan förankring och inräkning av dem som bär slöjan frivilligt. Och att agera så som Mathem nu gör är inget annat än att likställa slöjan med förtryck.
Såhär skulle Mathem kunnat svara istället för att sätta kvinnoförtryck mot kvinnoförtryck:
”Vi på Mathem fördömer det förtryck som sker i Iran och är med det iranska folket i deras kamp. Vi vill meddela att denna reklambild symboliserar våra svenska kunder i Sverige med slöja. Vi står för ett inkluderat och sammansvetsat Sverige och anser att denna reklambild speglar många av dem som handlar hos oss”
Det är ett svar som skulle ha visat att Mathem står på neutral grund – som de borde som ett bolag med kunder från hela världen. Det handlar om att hålla isär saker och ha två tankar i huvudet samtidigt.
Mathem skulle inte ha dragit paralleller mellan iranska kvinnors kamp i Iran och den muslimska kvinnan i reklambilden. För vad hände med henne? Jo, denna svenskmuslimska kvinna med slöja som Mathem valde att ha med i denna reklam blev ofrivilligt symbol för förtryck.
Kan man inte fördöma det som händer på andra sidan jordklotet utan att bidra till förtrycket i det egna samhället?
Jag, likt andra svenska muslimska kvinnor, kämpar dagligen för vår rätt att bära slöjan, lika mycket kämpar andra för rätten att inte bära den. Som bolag kan man kämpa för båda, de står inte i konflikt till varandra, de är inte oförenliga.
Vi lever i en tid där många krafter vill likställa slöjan med tvång, men en majoritet av muslimska kvinnor väljer att bära den av egen vilja. Att säga annat är att förtrycka och ta bort dessa kvinnors och min rätt till självbestämmande.
DEQA ABUKAR, medgrundare Bling