Det som stack ut mest i Kinneviks kvartalsrapport på ondagsmorgonen var de mycket stora nedskrivningarna för ett par av de livsmedelsrelaterade innehaven.
“De största nedskrivningarna gjordes i våra e-handlare inom dagligvaror, Mathem och Oda, som fortsätter dras ner av pressade värderingar i jämförbara publika bolag. För Mathems del har även tillväxten avtagit vilket satt ytterligare press på värderingen”, skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten.
Kinnevik äger 31 procent av Mathem. Det innehavet värderades till 854 miljoner kronor i slutet av juni. Det har nu krympt till 194 miljoner kronor efter nedskrivningen på 77 procent. Värderingen av norska Oda har nästan halverats till 645 miljoner kronor (och då har Kinnevik ändå investerat 220 miljoner kronor i Oda under kvartalet).
Kinnevik antyder även att Mathem kan komma att behöva nytt kapital tidigare än tidigare trott.
"Vi har justerat våra prognoser för Mathems kapitalbehov och effekten av fortsatt motvind för tillväxten på grund av en kortsiktig återgång av konsumentbeteenden, vilket tillsammans med nedgången i multiplar orsakar detta kvartals väsentliga nedskrivning", skriver Kinnevik i rapporten.
Kinnevik har även gjort en del uppjusteringar och det gäller särskilt värderingarna av vårdbolagen Village MD och Cityblock. Här har den starka dollarn och den svaga kronan spelat en framträdande roll.
Värdet ner
Onsdagsmorgonens rapport från Kinnevik visade sammantaget ett substansvärde på totalt 58 miljarder kronor, en nedgång med 5 procent sedan andra kvartalet tog slut och med 24 procent om man jämför med motsvarande tidpunkt 2021.
Substansvärdet per aktie uppgick i slutet av det tredje kvartalet till 207:50 kronor. I går tisdag stängde Kinneviks B-aktie på 153:50 kronor, motsvarande en rabatt på 26 procent.
“Det oroliga geopolitiska och makroekonomiska läget fortsätter vara en utmaning för investerare. Det svaga börsklimatet påverkar Kinneviks värderingar negativt och marknaden för kapitalanskaffningar är klart mer krävande än förra året”, konstaterar Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten.
Bolagets vd Georgi Ganev betonar i rapporten att nuvarande klimat även erbjuder möjligheter. Under det tredje kvartalet tog det sig konkret uttryck i investeringar om cirka 1 miljard kronor där hälften gick till ett helt nytt innehav, Solugen – ett amerikanskt miljöteknikbolag med fokus på kemiindustrin.
Och det är tydligt att Kinnevik nu attraheras av grön teknik. I vd-ordet avslöjar Georgi Ganev att Kinnevik under oktober investerat nästan 300 miljoner kronor i H2 Green Steel, det nya svenska stålbolaget som ämnar att tillverka miljövänligt stål.
‘H2 Green Steels gröna stål väntas kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent jämfört med traditionell ståltillverkning. Och stål är bara början – bolagets expertis inom grön vätgas kommer göra det möjligt för H2 Green Steel att minska utsläppen betydligt även i andra tunga industrier”, skriver Georgi Ganev.
Noterbart är att Cristina Stenbeck, som är Kinneviks röstmässigt största ägare, har varit ägare i H2 sedan 2021. Och det finns fler kopplingar. Susanna Campbell sitter i styrelsen i såväl Kinnevik som H2.