I USA har den anrika investmentbanken Morgan Stanley under många år genomfört genomfört ett startup-program med fokus på intersektionalitet och mångfald. Totalt har 59 bolag slutfört programmet på andra sidan Atlanten.
Nu har turen kommit till Europa. Av över tusen ansökningar fick fem bolag en plats och bland dessa fick svenska Imagilabs chansen att delta. Totalt handlar det om en investering på 200.000 brittiska pund, alltså ungefär 2,5 miljoner kronor, liksom coaching och tillgång till resurser.
"Det är väldigt kul tajming mellan vårt nya fokus på utbildning och utvecklingen vi redan har haft där och platsen i Morgan Stanleys accelerator. Vi får stöttning av deras experter, massor av resurser och även kapital”, säger Dora Palfi, medgrundare av Imagilabs och vd för bolaget.
Imagilabs grundades 2019 med målet att få fler tjejer att koda. För att locka fler till programmeringen tog bolaget fram en smart accessoar som kan modifieras genom enkel programmering baserat på programmeringsspråket Python.
Fokus på skolor
I början crowdfundade bolaget sina första accessoarer, kallade Imagicharm, där de via kickstarter samlade in cirka 0,6 miljoner kronor. Idag har grundarna delvis ändrat riktning.
Målet är fortfarande att få så många unga tjejer som möjligt att upptäcka programmering och tekniska yrken. Men fokus ligger idag på att det är inom skolor och andra utbildningstillfällen som eleverna ska upptäcka programmering genom Imagilabs.
“Vi började med vårt erbjudande inom utbildning för cirka fem månader sedan. Idag har vi partners inom det området i 25 länder, de flesta i USA och Sverige. Vi riktar oss mot lärare i skolor, sommarläger och skolläger”, säger Dora Palfi.
Breakit skrev om Imagilabs 2019 senast, vad har hänt sedan dess?
“För tre år sedan hade vi egentligen ingenting. Sedan dess har vi byggt en högkvalitativ produkt, tagit fram ett helt utbildningsmaterial för lärare som vi tar väldigt seriöst. Med tanke på allting som vi har tagit fram till marknaden så känns det inte som att det har gått så lång tid. Vi har varit på marknaden i två år och sedan dess har omsättningen trefaldigats. Vi reste inga enorma summor pengar, men har lyckats växa kraftigt utan stort externt kapital.”
Totalt har Imagilabs tagit in omkring 10 miljoner kronor från ängelinvesterare, inklusive pengarna från Morgan Stanleys accelerator.
“Nu har vi en bra produkt ute på marknaden, så försäljning kommer att vara ett stort fokus. Vi vill växa mer inom skolområdet och utveckla ännu bättre utbildningsmaterial som kan användas under en större del av utbildningen.”
Vad är det stora målet framåt?
“Vi hoppas ha nått 1 miljon barn till 2025 som åtminstone fått chansen att prova på programmering med oss.”
Under det senaste tillgängliga räkenskapsåret 2020 låg nettoomsättningen i Imagilabs på 0,9 miljoner kronor. Med ett minusresultat på 0,6 miljoner kronor.
Imagilabs grundades av Beatrice Ionascu, Dora Palfi och Paula Dozsa.