Sök ikon

Tech kraftsamlar för att stötta kvinnorna i Iran – så når protesterna in i hjärtat av det nya näringslivet

Internet spelar en central roll i händelseutvecklingen i Iran. Det vet regimen som gör allt i sin makt för att mörklägga landet. Det vet Elon Musk som kontrar genom att erbjuda sitt satellitnätverk Starlink. Det vet techarbetare som försöker sopa igen spåren på sociala medier efter gripna aktivister. Det vet också svenska entreprenörer.

Många med makt i tech-Sverige har rötter i Iran och flera har visat sitt motstånd mot förtrycket och sitt stöd till människorna som kräver sin frihet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Mahsa Aminis livsöde tände en låga som spridit sig som en löpeld. Irans så kallade moralpolis anklagas för att ha dödat den 22 år unga kvinnan efter att hon greps i mitten på september för brott mot landets hijab-lag, som tvingar kvinnor att täcka sina hår. 

Kvinnor och män protesterar i Iran. Skolflickor sträcker upp sina långfingrar mot makten på bilder som sprids på sociala medier. Kvinnor klipper av sig håret (däribland svenska C-politikern Abir Al-Sahlani i en solidaritetshandling i EU-parlamentet). De kräver att få leva ett fritt liv och gör det med livet som insats. Enligt internationell medierapportering har iranska säkerhetsstyrkor använt tårgas och skjutit skarpt mot en fredlig protestaktion anordnad av studenter vid Sharif University of Technology i Teheran, ett tekniskt elituniversitet som kan liknas vid amerikanska MIT eller svenska KTH. 

Bilden har spridits på sociala medier, skolflickor som ger långfingret till en bild på Irans ledare. 

Det är inte klart hur många som har dödats i samband med protesterna. I veckan låg siffran som nyhetsbyråerna rapporterade på över hundra personer. Enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch skjuter de iranska säkerhetsstyrkorna för att döda.

Det som sker i Iran sker också delvis i mörker. Regimen har stängt ner internet. Även om Elon Musk har erbjudit sitt satellitnätverk Starlink till iranier så kommer rapporter om att det är svårt att aktivera det i landet.

Det finns beröringspunkter mellan protesterna i Iran och Breakits bevakningsområde, det nya näringslivet. Där cirklarna överlappar varandra finns tekniken. Det som når oss från Iran i dagsläget kommer ofta via sociala medier. Där bevittnas ilskan och våldet. Där sprids stödet. 

Tech-aktivister sopar undan spåren

Tech spelar också en central roll i att bistå protesterna från omvärlden. Det finns många techarbetare i diaspora som gör vad de kan för att hjälpa till. Enligt uppgifter till Londonbaserade Middle East Eye arbetar aktivister med att snabbt få sociala medier-konton till gripna personer nedstängda så att den iranska polisen inte kan finkamma dessa efter information. Flera källor uppger att de har fått hjälp från de stora techbolagen i så kallade “damage control”-operationer. Uppgifterna har dock inte bekräftats av Meta, som äger Facebook, Whatsapp och Instagram. Twitter har valt att inte kommentera. 

Artisten Shervin Hajipour skrev en protestlåt som blev viral, Baraye. På bara ett par dagar fick han 34 miljoner spelningar på sin kanal på Instagram. Sedan greps han av iransk polis och är i skrivande stund frisläppt i väntan på rättegång. 

Låtens räddning är att den snabbt lades upp på streamingtjänsten Spotify för att ge större eko i världen. 

Sångaren Shervin Hajipour lade ut Baraye på sin Instagram. Nu har sången blivit en protestlåt. 

Några av de skarpaste techhjärnorna i Silicon Valley har sina rötter i Iran. Ubers vd Dara Khosrowshahi föddes i Iran och fram till 2020 var iransk-amerikanska affärsmannen Omid Kordestani ordförande för Twitter. Pierre Omidyar, också med rötterna i Iran, grundade Ebay och räknas till de 25 rikaste i världen. 

Korats till mäktigast i Sverige – visar sitt stöd

Där cirklarna möts, händelsutvecklingen i Iran och det nya näringslivet, finns också de svenska entreprenörerna. 

Många namnkunniga svenska grundare och investerare har rötterna i Iran och flera har tagit ställning för sina landsmän i de folkliga protesterna.

Läkaren, hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh besökte nyligen Alexander Pärleros Framgångspodden för att prata om förtrycket i Iran och hur Sverige kan hjälpa till. 

Som barn var hon och med om en dramatisk flykt ut ur landet tillsammans med sina föräldrar och sin äldre bror Saeid Esmaeilzadeh, medgrundare av Serendipity Innovations, som hon nu driver det familjeägda investmentbolaget med. 

Företagsledaren Azita Shariati, som en gång korats till näringslivets mäktigaste kvinna, visar sitt stöd till Irans kvinnor i flera inlägg på Instagram. “Var en röst”, manar hon.

Mahsa Amini har blivit en symbol för protesterna. Foto: AP

I ett längre inlägg på Linkedin berättade riskkapitalisten Nora Bavey om hur utvecklingen i Iran fullkomligt skakar om henne. 

“Jag är inte mitt bästa jag”, skrev hon i samband med att hon träffade grundare på Oslo Innovation Week.

“Jag spelar inte på topp, kan knappt hålla huvudet uppe, en historisk revolution pågår i mitt hemland, för basala mänskliga rättigheter, för rätten att välja själv.”

Nora Bavey avslutade med att skriva att när hon intog scenen, i staden som delat ut Nobels fredspris i decennier, så skulle hon föra folket i Irans talan. 

“Jag är en av de som har haft tur och fått uppleva allt det som vi nu kämpar för.”

 

Läs mer