Sök ikon

Annonssamarbete med IKEA

Så här fixar du poddstudion på kontoret (eller ja, du kan ju spela in vad som helst förstås)

Att erbjuda en poddstudio på arbetsplatsen är en växande trend. BUSKBO fåtölj (1836:- exkl. moms)

Allt fler kontorshotell erbjuder sina hyresgäster en poddstudio vid sidan av konferensrummen, kaffemaskinen och skrivarna. Och med tanke på hur snabbt poddformatet växer är det inte så konstigt – 2022 verkar det helt enkelt som att kreativa företag ska ha en egen studio. Så här bygger du den.

Går ditt företag i poddstudio-tankar? Eller vill ni helt enkelt ha möjlighet att kunna spela in interna presentationer, utbildningar och annat? Då är ni inte ensamma. Anna Billeskalns är företagsinredare på IKEA och berättar att det är ett allt vanligare behov när IKEA inreder kontor och lokaler åt svenska företag.
 
”Företag vill kunna spela in både ljud och bild, och också kunna sända live – och man vill ha en anpassad yta för det här på kontoret.”
 
När Anna Billeskalns träffar studiosugna företag så brukar hon först fråga om behoven – vad vill de kunna göra i studion?
 
”Den första skiljelinjen är om det räcker med ljud eller om man också vill kunna spela in rörlig film – eftersom det ställer krav framför allt på ytan. Men jag frågar också hur många människor som kan behöva vara i studion samtidigt och hur länge man kommer att spela in. Det påverkar nämligen hur man ska inreda med till exempel sittmöbler.”
 
 
För den tekniska utrustningen rekommenderar Anna Billeskalns att man vänder sig till experter på just det, men innan dess finns det en rad saker att tänka på när ni bygger och inreder er studio. 
 

Fem steg till företagets egen poddstudio

 
1. Välj ett passande rum. Studion behöver få ett eget rum – både för att minimera ljudstörningar och för att skapa lugn och ro och kreativitet för dem som ska spela in. Välj gärna ett rum som ligger avsides, och glöm inte stör ej-skylten på dörren. 
 
2. Tänk i kubik. Ska ni spela in film behöver ni yta, men för ljud är ett mindre utrymme ofta bättre rent ljudmässigt. 
 
”Av samma anledning kan ni tänka på att välja ett rum med låg – eller i alla fall inte hög – takhöjd. Ventilation är också viktigt, men den får så klart inte påverka ljudkvaliteten”, förklarar Anna Billeskalns.
 
3. Isolera och ljuddämpa. Nu är det dags att klä in rummet i ljuddämpande material. Lägg matta på golvet – hela golvet – och klä in väggar i ljudabsorbenter. Det finns också ljuddämpande gardiner, och de ska hänga från golv till tak.
 
”Här är mottot att man verkligen ska fläska på med textilier. Gardinerna ska vara tjocka och mattan ska ha hög lugg. Glöm inte heller att textilklädda möbler kan verka ljuddämpande. Vi vill alltså få in så mycket dämpning som möjligt i rummet”, säger Anna Billeskalns. 
 
4. Varde ljus. Nästa steg är ljuset. Här påverkar det så klart om ni ska spela in rörlig film i studion, men även för en ljudstudio säger Anna Billeskalns att man ska tänka på ljuset i tre nivåer. 
 
För en lyckad filminspelning i studio krävs bra ljus. LÅNESPELARE ringbelysning med telefonhållare (400:- exkl. moms)
 
”Först kommer allmänljuset, och det är extra viktigt i rum utan fönster som det här ofta handlar om. Nästa steg är ett riktat funktionsljus som stödjer er när ni spelar in. Till sist är det viktigt med stämningsljus som gör det mysigt och främjar kreativiteten. Glöm inte att ni ska kunna styra och anpassa belysningen efter era behov.”
 
5. Möblera för olika behov. För riktigt små ytor har man kanske bara plats för två stolar och ett bord. Har du mer plats så fundera över hur olika människor kommer att vilja sitta och hur behoven varierar beroende på om man ska spela in i 20 minuter eller två timmar.
 
”Det är också oerhört viktigt att tänka ergonomi och flexibilitet här. Att sitta länge i ett litet rum kräver att man har det bekvämt, och att man kanske också kan förändra sin sittställning – eller till och med stå upp.”
 

Läs mer