Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Skype-grundaren Niklas Zennström: Ni är för rädda – våga lägga ner er bolag!

En zombie-våg riskerar att dra över Europa när för få grundare vågar dra ut proppen, skriver Skypegrundaren Niklas Zennström i en ledare i Financial Times.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

För ett decennium sedan stöttes och blöttes idén om en regional rädsla. Frågan löd: Varför är européer så rädda för att starta bolag? 

Frågan väcktes när Europa skulle skapa en techgigant i paritet med amerikanska Apple och Amazon. Riskaptiten skulle öka. Och det verkar den ha gjort. Förra året låg Europa för första gången på samma nivå som USA i antalet nybakade techbolag. 

En sjudande startup-scen. Det borde betyda att européerna har jobbat bort sin rädsla för att satsa och misslyckas. 

Inte alls, skriver Skype-grundaren Niklas Zennström i en gästledare i Financial Times.  Han pekar på att rädslan bara har förflyttat sig från första spadtaget till sista handen.

“För mig är den verkliga faran att stigmat kopplat till att misslyckas som förut hindrade européer från att starta techbolag i dag stoppar grundare från att lägga ner dem”, skriver han. 

Zennström varnar för en våg av zombie-företag i Europa när entreprenörerna är för fega för att hoppa av. 

Att hålla ett bolag på livsuppehållande åtgärder är en fälla för talang och kapital

I sin ledare skriver Zennström att de flesta grundare lyckas först vid andra eller tredje försöket, alltså efter att de redan misslyckats en till två gånger.

”Det finns bevis som tyder på att USA förstår detta bättre än vi. Amerikanska bolag är 50 procent mer benägna att göra en exit efter en första finansieringsrunda – vilket indikerar en bättre förmåga att se begränsningar i ett nytt bolag och en hälsosammare fail fast-kultur.”

Det finns absolut en befogad oro när det kommer till personalen och de mänskliga konsekvenserna, skriver Zennström. Men rädda företagsledare riskerar att inte se sanningen – att vart det barkar också bäddar för en björntjänst, menar han. 

”Vad händer om du väljer att inte fatta det svåra beslutet? Att hålla ett bolag på livsuppehållande åtgärder är en fälla för talang och kapital i ett företag som inte kommer att uppnå sina mål. Oerfarna grundare och investerare riskerar att kasta bra pengar på dåliga saker, vilket skapar 'zombiebolag', inte på väg någonstans och inte bidragande på något vis."

Innan Niklas Zennström grundade Skype 2003 med Janus Friis hade han redan grundat två bolag, däribland fildelningsprogrammet Kazaa. 

Läs mer