Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrsken öppnar på stranden i Barcelona – efter Nakd-grundarens tips

Från vänster: Erik Engellau-Nilsson, Niklas Adalberth

Det blir Europas största största inkubator för bolag som vill förändra världen – där techvärldens Michelangelo ska skapa sin David-staty.

Ett 10.000 kvadratmeter stort hus med panoramavy över stranden i Barcelona blir Norrskens nya impact-nav.

Hubben är resultatet av ett samarbete med en internationell modemiljardär – ett möte som inte hade skett utan Nakds Jarno Vanhatapio.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

För ett år sedan var ett femtontal internationella entreprenörer i Stockholm på inspirationsresa. De ville på nära håll se det de uppfattar vara startup-undret i norr. 

”Ska ni inte passa på att besöka Norrsken också?”

Det är inte ett direkt citat. Men det är vad modebolaget Nakds grundare Jarno Vanhatapio föreslog för spanska modemärket Desiguals medgrundare Thomas Meyer och vad som föranledde partnerskapet som i dag burit frukt i Norrsken House Barcelona, den tredje startup-inkubatorn i sitt slag för den svenska stiftelsen efter Stockholm och Kigali i Rwanda.

”Utan Jarno hade mötet inte skett”, säger stiftelsens vd Erik Engellau-Nilsson som också är i processen att utse sin efterträdare.

Sedan starten 2016 har han varit med på resan på posten som vd i Norrsken, stiftelsen som grundades av Klarna-medgrundaren Niklas Adalberth i syfte att investera merparten av hans miljardförmögenhet i bolag som på riktigt kan förändra världen till det bättre.

”Det kommer att bli Europas största hubb och den största satsningen som Norrsken gör”, säger Erik Engellau-Nilsson.

”Jag hoppas att motsvarigheten till techvärldens Michelangelo kommer att skapa sin David-staty i det här huset.”

Norrsken House Barcelona är resultatet av ett samarbete med Thomas Meyer. Han grundade det mönsterrika Barcelonamärket Desigual på 1980-talet som sedan dess har gjort vinst varje år – utom 2020 – och omsatte motsvarande 4 miljarder kronor (förvisso ner från över 6 miljarder strax innan pandemin) förra året.

”Han hade kunnat pensionera sig, legat och druckit drinkar på Mauritius men han är mer intresserad av impact och att göra skillnad”, säger Erik Engellau-Nilsson. 

Enligt honom kombinerar Norrsken House Barcelona ett otroligt nätverk med optimala lokaler. Själva fastigheten är 10.000 kvadratmeter stor med fönster från golv till tak och en panoramavy över Barceloneta, den spanska metropolens strand. 

En bubblande techscen 

Barcelona – hem för katalaner, klubbkultur, en stark hbtq-scen, spännande arkitektur och kanske världens bästa fotbollslag – är up and coming igen. Det finns en bubblande startup-scen, säger Erik Engellau-Nilsson. Medan industrin och storbolagen finns i Madrid, finns entreprenörskapet i Barcelona.

Förutom mötes- och arbetsplatsen så kommer Norrsken att delta i några pre-sådd och sådd-rundor i regionen. Totalt investerar Norrsken 200 miljoner kronor i Barcelona.

I ett pressmeddelande formulerar sig Niklas Adalberth så här: 

”Vår mission är att koppla samman grundarna med kapitalet, kunskapen och nätverket de behöver så att rädda världen kan vara deras affärsverksamhet. Vi tror att Barcelona kommer att växa till att bli en av Europas största och mest vibrerande hubbar för teknik, startup-bolag och social påverkan. Vi vill påskynda den processen och gynna de bästa grundarna i regionen genom att göra Norrsken House till ett epicentrum på deras resa.”

Ett Barcelona-bolag som Norrsken redan har investerat i är Submer. Bolaget kommer att bli en impact unicorn, säger Norrsken-vd:n. 

Det Submer gör är att bolaget har utvecklat ett effektivt sätt att kyla ner datahallar. Bolagets metod är långt mer energieffektiv än andra, vilket är en avgörande faktor då internet som helhet står för 10 procent av världens elförbrukning, berättar Erik Engellau-Nilsson.

Hubben i Barcelona kommer att ledas av entreprenören och investeraren Marc Jordana, en tidigare partner på Antai Venture Builder och tidigare chef på Heura, en av de snabbast växande foodtech-bolagen i Europa. Dörrarna slås öppna under andra halvan av 2023. 

Jakten på ny vd pågår

I en allt mer orolig tid blir marknadens riskbenägenhet klart dämpad. Men Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson säger att det finns gott om kapital där ute och att det söker sig till impact-bolag. Klimatomställningen skapar affärsmöjligheter, helt enkelt. 

”Våra stora problem upphör inte”, säger han

”Den stora makrotrenden ser ljus ut.”

Erik Engellau-Nilsson har beskrivit vd-posten på Norrsken som ”världens roligaste jobb”. Nu har han ändå beslutat sig för att lämna över stafettpinnen till någon annan. 

Hur går arbetet med att hitta en ny vd?

”Den går väldigt bra. Vi har några fantastiska kandidater. Mer kan jag inte säga.” 

 

Läs mer