SSE Business Lab är Handelshögskolans smått mytomspunna inkubator där några av Sveriges framgångsrikaste techbolag tagit sina första stapplande steg. Julia Delin har själv drivit ett bolag i inkubatorn och är sedan 2019 dess vd.
Efter att hon tog över som chef har verksamheten växt rejält. 2018 togs 10 bolag in i inkubatorn och i fjol hade antalet växt till nästan 30 bolag. Nu växlar SSE Business Lab upp ytterligare och det är Julia Delin som ska leda den nya satsningen. Hon blir nämligen vd för inkubatorns nya riskkapitalfond som idag lanseras. I ett första steg får fonden in 40 miljoner kronor och inom nio månader räknar Julia Delin med att få in ytterligare 60 miljoner kronor:
“Intresset för att få vara med har varit väldigt stort från investerarhåll”, konstaterar hon.
Bonnier Ventures största investeraren
Familjen Bonniers riskkapitalbolag, Bonnier ventures, går in med den största insatsen men det finns en hel hög med andra tungviktare bland de dryga 30-talet investerarna. Här finns till exempel Kobalt-grundaren Willard Ahdritz (som nyligen sålde sitt bolag i en affär på runt 10 miljarder kronor) Riskkapitalbolaget VNV Global, Anders Walls Stiftelse, King-grundaren Sebastian Knutsson och finansmannen Sven Hagströmer.
Julia Delin har haft en väldigt tydlig pitch när hon sålt in fonden till potentiella investerare. Om Handelshögskolan investerat lika mycket pengar i de tidigare inkubator-bolagen som man nu planerar att göra framåt så hade det varit en fantastisk affär.
“Bara en investering i Klarna, Budbee och Voi var för sig hade betalat tillbaka hela insatsen i fonden vi nu bygger upp. Många investerare ser chansen att komma in väldigt tidigt i framtida succéer”, säger Julia Delin.
Alla bolag som kommer in i inkubatorn kommer att få en investering på 300.000 kronor från Handels-fonden. När bolagen gör sin första externa finansieringsrunda är Julia Delins fond garanterad en lika stor andel som de då äger och dessutom en rabatt på värderingen. Exakt hur stor rabatten blir är inte helt fastslaget men normalt brukar liknande upplägg innebära en rabatt på runt 20 procent.
Ett långsiktigt perspektiv
“En stor fördel vi har jämfört med andra fonder är att vi kan vara mer långsiktiga och återinvestera en del av pengarna”, säger Julia Delin och syftar på att fonder är i en så kallad evergreen-struktur vilket innebär att den kan leva för evigt. I vanliga fall brukar en riskkapitalfond stängas ner efter 7 till 10 år.
“Flera av våra investerare kommer också kunna vara med i större rundor då bolagen växer. Entreprenören får genom oss tillgång till några av Sveriges tyngsta investerare”.
Den första investeringen blev klar i dagarna och inom kort kommer fonden ha gått in som delägare i åtta bolag. Julia Delin är inte orolig för att intresset bland Handelsstudenterna att starta eget ska minska när ekonomin av allt att döma går in i tuff lågkonjunktur. Tvärtom räknar hon med att fler ska våga ta chansen som entreprenörer:
“I början av pandemin när många var pessimistiska såg vi att fler sökte till SSE Business Lab. Jag tror vi kan få se samma effekt nu. Flera stora techbolag har sagt upp folk vilket gör det lättare att rekrytera och samtidigt är det många på till exempel Truecaller som nyligen kunnat sälja aktier och fått loss pengar. Det finns bra förutsättningar att dra igång bolag nu”.
När startar du själv eget?
“Någon dag kommer jag definitivt starta eget men just nu har jag möjlighet att utveckla så mycket i min nuvarande roll”.