Aldrig får man vara riktigt glad.
Som idag då jag för en gångs skull var lite på hugget och direkt på morgonen begärde ut den pinfärska årsredovisningen för den forna klocksuccén Daniel Wellington. Den hade precis anlänt till Bolagsverket. Jag ögnade snabbt igenom den 26-sidor långa handlingen och konstaterade att här fanns en del att gräva vidare i.
Men sedan kom Instabox/Budbee-affären och diverse andra saker emellan och jag bestämde att Daniel Wellington fick bli morgondagens huvudvärk. Därmed begick jag journalistens största dödssynd – håll aldrig på en nyhet.
Och självklart publicerade vår konkurrent Dagens industri en artikel strax före 18.00 nu på måndagen. Frustrerad läste jag igenom texten samtidigt som jag rörde ihop familjens middag (Spagetti Pomodoro – riktigt gott!). Men ganska snart insåg jag att den alltid pålästa och rappa DI-journalisten Johannes Karlsson valt att fokusera på något helt annat än jag hade tänkt göra.
Förlorat 759 miljoner på tre år
Visst är det relevant att, som Karlsson gör, lyfta fram att förlusterna de senaste tre åren nu uppgår till 759 miljoner kronor – men jag tyckte att en annan skrivning i verksamhetsberättelsen var klart mer intressant.
Låt mig citera direkt från årsredovisningen:
“I början av 2022 ersatte koncernens största dotterbolag Daniel Wellington AB sin externa kredit från 2020 med en ny kredit från JFT Holding AB motsvarande resterande skuld, vilket koncernledningen bedömer är tillräckligt för koncernens fortsatta drift”.
I klartext innebär det att grundaren till Daniel Wellington, Filip Tysander, genom sitt JFT Holding kliver in och täcker de skulder som bolaget haft till en extern långivare. Enligt årsredovisningen för 2020 uppgick den skulden till 175 miljoner kronor. Det här väcker frågan om Daniel Wellingtons gamla bank skärpt kraven på bolaget och Filip Tysander i det läget steppat in och tagit över krediten?
Efter flera tunga år är det inte otroligt att Daniel Wellington kan ha brutit mot de villkor (kovenanter) som banker ofta sätter upp vid större krediter. I början av året försökte, vilket Breakit berättat om tidigare, också Daniel Wellington få in en ny storägare. Sannolikt var planen att stärka upp bolagets finanser med hjälp av nytt kapital utifrån.
Grundaren får betala
Men nu tvingas alltså Filip Tysander själv (han äger fortfarande 100 procent av Daniel Wellington) skjuta till pengar. Dels genom att ta över ansvaret för lånet men också genom att gå in med nytt aktiekapital på totalt 22 miljoner kronor, vilket också framgår av den färska årsredovisningen.
Jag är nog inte ensam om att undra hur länge Filip Tysander är villig att fortsätta att finansiera sitt skötebarn på egen hand. I fjol torskade bolaget 424 miljoner kronor och i kassan fanns vid årets slut 175 miljoner kronor. När Breakit i juni avslöjade att ett stort sparpaket skulle genomföras på bolaget så var beskedet att åtgärderna skulle räcka för att ta Daniel Wellington till lönsamhet. I årsredovisningen skriver bolaget att “styrelsen gör bedömningen att ytterligare externa tillskott inte behöver tillföras under 2022”.
Med tanke på att vi nu är på väg in i en lågkonjunktur ligger det i farans riktning att den prognosen får revideras. Daniel Wellingtons försök att ta in kapital från externa investerare ser ut att ha misslyckats. Återstår då bara för grundaren Filip Tysander att slanta upp.
På måndagskvällen skickade vi ett antal frågor till Filip Tysander via SMS. Han har inte återkommit med något svar.
Missa inget! Ladda ner Breakits app (så är du först med det senaste)